УГСПЛ створила чатбот, який допоможе скласти заяву до суду про встановлення факту смерті зниклого військового

Дата: 24 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Українська Гельсінська спілка з прав людини створила в телеграмі чат-бот, який допоможе скласти заяву до суду про встановлення факту смерті зниклого військового.

Про це йдеться на сторінці УГСПЛ. 

Фото: Українська Гельсінська спілка з прав людини

У спілці розповіли, що до їхніх юристів громадських приймалень часто звертаються родини загиблих військових, які вважаються зниклими безвісти. Вони не можуть отримати соціальні виплати, передбачені законом, та стикаються з іншими труднощами.

“У таких ситуаціях юристи радять у першу чергу звертатися до суду з заявою, щоб встановити факт смерті. Бот не може замінити реального юриста, але він значно спростить процес звернення до суду й допоможе не упустити важливі деталі”, – наголосили в УГСПЛ. 

Знайти бот можна в телеграмі за посиланням або написавши в пошуку @applicationpersondiedbot. Після команди “старт” можна починати формування тексту заяви. Для цього користувач має внести в бот потрібну інформацію.

У результаті спілкування з ботом користувач отримає сформовану заяву у форматі Word. Заяву необхідно роздрукувати в трьох примірниках та додати до неї копії документів, вказані в інструкції від бота. 

Факт смерті, як уточнили в УГСПЛ, можна підтвердити одним із трьох способів:

1) надати суду довідку з військової частини про загибель;

2) надати суду акт службового розслідування з військової частини про загибель. Акт обов’язково має містити пояснення свідків загибелі; 

3) якщо з тих чи інших причин неможливо взяти у військовій частині довідку про загибель, необхідно звернутися до принаймні двох побратимів загиблого і попросити їх надати в суді свідчення про обставини загибелі.

На підставі цієї заяви суд може ухвалити рішення про визнання особи померлою, а після – РАЦС на підставі рішення суду має видати свідоцтво про смерть.

Нагадаємо, що українців закликають не шукати зниклих безвісти та полонених через телеграм чи фейсбук, бо в такий спосіб вони фактично передають неперевіреним особам персональні дані тих, кого шукають.

Фахівці нагадали, що не можна передавати незнайомцям дані військовослужбовців – адресу проживання, номери телефонів, номер бригади, військову спеціальність, профілі соцмереж, а також місце розташування підрозділу, фото, зокрема з побратимами. Цим можна погіршити становище близької людини.

Читайте також: Зниклі безвісти на війні: законодавчі зміни, що дарують надію

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter