В Ірані створять новий орган, представники якого стежитимуть за тим, як жінки носять хіджаб

Дата: 23 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В Ірані створять новий правоохоронний орган, який стежитиме за дотриманням правил носіння жінками релігійних хусток.

Про це заявив голова Корпусу вартових ісламської революції в Тегерані Хасан Хасанзадепередає “Радіо Свобода”.

Фото: Reuters

За його словами, члени загону вже пройшли навчання із “суворішого” контролю за носінням хіджаба в громадських місцях.

Останнім часом в Ірані почастішали повідомлення про те, що жінки стають жертвами нападів поліцейських через “неправильний зовнішній вигляд”. Влада проводить операцію, яка отримала кодову назву “Нур” (в перекладі з перської мови – “світло”).

“Сьогодні авторитарна теократія розв’язала повномасштабну війну проти всіх жінок на всіх вулицях країни, не з позиції влади, а через відчай”,прокоментувала таке рішення влади увʼязнена іранська правозахисниця, лауреатка Нобелівської премії миру Наргес Мохаммаді.

Аудіоповідомлення напередодні зʼявилося на її акаунті в інстаграмі. У ньому жінка стверджує, що мовить з в’язниці Евін у Тегерані.

За її словами, до тієї самої вʼязниці потрапила й журналістка Діна Галібаф, яку заарештували на початку цього місяця за публічну розповідь про власний досвід – як її затримувала іранська поліція моралі. Мохаммаді стверджує, що Галібаф привезли до в’язниці побитою і вона розповіла про сексуальні домагання.

Влада Ісламської республіки почала посилювати норми дотримання релігійного дрес-коду через те, що іранки частіше відмовляються одягати хіджаби на тлі подій, спровокованих смертю 22-річної Махси Аміні, яка загинула від рук поліції моралі у вересні 2022 року.

Нагадаємо, у вересні 2023 року парламент Ірану ухвалив законопроєкт “Про хіджаб та цнотливість”, згідно з яким місцеві жінки можуть отримати десять років позбавлення волі за відмову носити хіджаб на вулиці.

Раніше ZMINA повідомляла, що у вересні минулого року 22-річну Махсу Аміні в Тегерані затримала поліція моралі за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла.

Того ж місяця в країні почалися масові заворушення через смерть Аміні. Протестувальники вважають, що причиною її загибелі стало побиття співробітниками силових структур. Люди виступали з гаслами проти поліцейського насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни та за повалення режиму аятоли Алі Хаменеї.

На тлі масових заворушень іранська влада в грудні 2022 року заявила, що ліквідувала поліцію моралі та що вона “не має нічого спільного із судовою системою”. Але в липні поточного року в країні оголосили про повернення на вулиці населених пунктів поліції моралі, яка має “забезпечити виконання вимог про носіння хіджаба жінками”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter