“Жінки не народилися з цим у ДНК”: у столиці Колумбії чоловіки масово ходять на курси хатньої роботи

Дата: 08 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У столиці Колумбії місті Богота вже кілька років функціонують спеціальні клуби, де чоловіків навчають хатньої роботи та більшої турботливості в стосунках. 

Про це розповідає CNN. 

Фото: CNN

Школи почали відкривати під час пандемії коронавірусу, бо до міськради зверталися чоловіки, які не мали необхідних навичок з догляду за рідними. 

“Моя мати так важко працювала, виховуючи мене та забезпечуючи мене. Але це не слід залишати лише жінкам. Ми, чоловіки, повинні відіграти свою роль”, – каже один з чоловіків, з якими поспілкувалися журналісти. 

Запровадження навчання для чоловіків уже показало перші результати, кажуть місцеві посадовці. Так, опитування, проведене наприкінці 2023 року, свідчить про те, що в Боготі більше чоловіків і жінок стали рівномірно розподіляти домашню роботу. 

Нині в місті, де мешкає понад 7 мільйонів людей, працюють 22 клуби, що фінансують з місцевого бюджету.

“Жінки не народилися з ДНК знання того, як піклуватися. Вчишся підмітати, вчишся заплітати дитині волосся і змінювати підгузки. Це не генетична проблема, це культурна проблема”, – каже один з лідерів Школи догляду для чоловіків Хуан Кортез

Фото: CNN

Згідно з даними ООН, жінки виконують найбільшу кількість неоплачуваної роботи у світі. Як результат, у них залишається менше часу на оплачувану працю, або ж вони змушені поєднувати їх.

В Україні ситуація не є набагато кращою. Згідно з опитуванням, проведеним GFK Ukraine ще 2018 року, лише половина українців (як жінки, так і чоловіки) підтримує рівність домашніх обов’язків. Киянка та мати двох дітей Галина Самчук порахувала, що хатня робота, яку вона виконує, на місяць коштувала б сім’ї 47 тисяч гривень. Так, лише догляд за обома дітьми з розрахунку 70 грн на годину, помножену на 14 годин на день і 30 днів на місяць, коштуватиме понад 29 тисяч гривень.

Жінка підрахувала й середню кількість годин, які її чоловік проводить з дітьми, коли він готує основну страву та бере участь у прибиранні, і його внесок у грошовому еквіваленті становив близько 15 тисяч гривень на місяць.

До початку повномасштабного російського вторгнення в Україні також відкривали клуби для популяризації усвідомленого батьківства серед чоловіків, бо більшість із них помилково вважає, що існує поділ на “жіночі” та “чоловічі” професії.

Нагадаємо, що деякі жінки, обурені хатньою нерівністю, йдуть відстоювати права в суді. Так, кілька років тому в Китаї чоловіка зобов’язали виплатити колишній дружині компенсацію за роки неоплачуваної хатньої праці. Схожі випадки відбуваються й у ЄС, а стосуються вони не лише партнерів. 

В Італії мати через суд виселила двох синів, які постійно байдикували вдома. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter