ООН популяризуватиме батьківство та декретну відпустку серед українських чоловіків

Дата: 02 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

В Україні запустили проєкт із подолання ґендерних стереотипів та ґендерно зумовленого насильства, в межах якого вчителів шкіл навчатимуть недискримінаційного підходу в роботі, створять декілька так званих Клубів молодих татусів для популяризації батьківства серед українських чоловіків та підтримуватимуть жертв домашнього насильства. 

Про це повідомили на сайті Фонду ООН у галузі народонаселення.

Минулого року Україна стала повноцінною партнеркою “Партнерства Біарриц” – міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей для всіх людей. За словами віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, цей крок був надзвичайно важливим, однак новий проєкт ООН дозволить об’єднати зусилля, зокрема, для впровадження відпустки з догляду за дитиною як матері, так і батьку.

“Традиційні стереотипи про ґендерні ролі та патріархальні норми обмежують потенціал і можливості жінок у реалізації їхніх прав. Яскраве свідчення цьому – це сфера освіти. 80% студентів ІТ-спеціальностей – чоловіки. Така ж ситуація і на ринку праці. Ми прагнемо подолати цей дисбаланс. Ми хочемо, щоб Україна використовувала весь людський капітал та потенціал жінок і чоловіків”, – зазначив під час презентації проєкту голова Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Хайме Надаль.

У межах проєкту, який працюватиме в Україні три роки, його автори планують: 

  • більше працювати з молоддю, щоб подолати ґендерні стереотипи в навчанні та під час вибору майбутньої професії;
  • популяризувати дисципліни STEM (наука, технології, інженерія, математика) серед дівчат шкільного віку; 
  • проводити тренінги та розробити онлайн-курс для освітян щодо популяризації недискримінаційного підходу в роботі;
  • створити онлайн-платформу, де зберуть інструменти та практичні рекомендації для впровадження ґендерних питань у корпоративному секторі;
  • відкрити так звані Клуби татусів у двох містах України;
  • популяризувати ідею “декретної відпустки” з догляду за дітьми для чоловіків;
  • відкрити нові кризові кімнати для постраждалих від домашнього насильства в дев’яти містах України;
  • проводити IT-курси для постраждалих від домашнього насильства жінок, щоб у майбутньому працевлаштовувати їх.

Нагадаємо, що минулого року Україна на шість позицій піднялась у глобальному рейтингу ґендерної рівності та опинилася на 59-й позиції, однак досі ґендерна нерівність панує, зокрема, на ринку праці. Так, з 2014 року розрив в оплаті праці між чоловіками та жінками збільшився з 24 до 26%. Абсолютна більшість чоловіків вважає, що існує поділ на “жіночі” та “чоловічі” професії. Окрім цього, більш ніж 40% чоловіків в Україні вважають, що жінка повинна залишити свою оплачувану роботу, щоб більше часу проводити з родиною. Лише 3% тих, хто бере відпустку з догляду за дитиною, – це чоловіки (батьки).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter