Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію про захист прав інтерсекс-людей

Дата: 05 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

4 квітня, у четвер, Рада ООН з прав людини проголосувала за прийняття резолюції, спрямованої на захист прав інтерсексуальних людей. Це перша подібна ініціатива, і дипломати й правозахисники назвали її знаковим моментом для прав людини.

Про це пише Reuters.

Жовтий прапор з фіолетовим колом всередині – символ інтерсекс-організацій. Фото: Day Today

Інтерсекс-люди народилися з такими статевими ознаками, що не можуть бути чітко визначені як чоловічі або жіночі.

Резолюцію ініціювали Фінляндія, Південна Африка, Чилі й Австралія. Її підтримали 24 країни, ще 23 утрималися. Жодна з країн не проголосувала проти.

У документі держави закликають “боротися з дискримінацією, насильством і шкідливими практиками щодо людей із вродженими варіаціями статевих ознак”, а також допомогти інтерсекс-людям “реалізувати право на найвищий досяжний рівень фізичного й психічного здоровʼя”.

Крім того, Управління Верховного комісара ООН з прав людини має опублікувати доповідь, яка детально розглядає дискримінаційні закони й політику, акти насильства й шкідливі практики щодо інтерсекс-людей у всіх регіонах світу.

“Ухвалення першої в історії резолюції про права інтерсексуальних людей на #HRC55 і 55 сесія Ради з прав людини. знаменує собою знаковий прогрес у сфері прав людини”, – написала посолка США Мішель Тейлор у соцмережі Х.

Організація Human Rights Watch, яка назвала цю ініціативу новаторською, заявила, що вона свідчить про “зростаючу рішучість міжнародного співтовариства боротися з порушеннями прав, з якими стикаються люди, народжені з різними статевими характеристиками”.

Нагадаємо, що згідно з рейтингом від Міжнародної асоціації лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерних й інтерсексуальних людей (ILGA), Україна опинилася на 39-му місці серед 49 країн Європи за рівнем забезпечення прав ЛГБТ-людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter