У Словаччині у першому турі президентських виборів переміг прозахідний кандидат Іван Корчок

Дата: 24 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Словаччині в першому турі президентських виборів переміг ексміністр закордонних справ, прозахідний кандидат Іван Корчок: його підтримали 42,52% виборців.

Про це повідомило словацьке видання Aktuality.

Іван Корчок (ліворуч) і Петер Пеллегріні. Джерело: Diana Michaličová / Aktuality.sk

Його опонент, член керівної коаліції та спікер парламенту Петер Пеллегріні посів друге місце з результатом 37,03%.

Другий тур виборів відбудеться 6 квітня, він і визначить переможця.

Корчок – ексміністр закордонних справ в уряді Ігоря Матовича, був постійним представником Словаччини в Євросоюзі, головою делегації на переговорах про вступ країни до НАТО 2003 року, послом у Німеччині та США.

На вибори пішов як самовисуванець, однак його кандидатуру на посаду президента підтримують більшість опозиційних сил.

Пеллегріні став прем’єром Словаччини 2018 року після того, як Роберт Фіцо був змушений піти у відставку на тлі скандалу після вбивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової.

На останніх парламентських виборах партія Пеллегріні “Голос” посіла третє місце. Зараз входить до коаліції разом зі SMER – SD прем’єра Словаччини Роберта Фіцо та націоналістичним молодшим партнером SNS.

Нагадаємо, що у Словаччині на дострокових парламентських виборах 2023 року перемогла проросійська партія Smer на чолі з експремʼєром країни Робертом Фіцо.

Лідер партії отримав найбільше голосів – понад пів мільйона, загалом партія набрала понад 23% голосів виборців.

У своїй передвиборчій кампанії Фіцо обіцяв припинити військову допомогу Україні, критикував антиросійські санкції, закликав до переговорів між країнами, а також виступав проти прав ЛГБТ і захищав право країни на вето в ЄС.

Уже 17 січня наступного року Фіцо підтримав прем’єра Угорщини Віктора Орбана, який виступив проти виділення 50 мільярдів євро для України, заявивши, що така фінансова підтримка не має “зашкодити” бюджету Євросоюзу. Фіцо погодився з такими позиціями Орбана: ЄС не має надавати Україні 50 мільярдів євро зі спільного бюджету й війну неможливо вирішити військовим шляхом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter