Прем’єр Угорщини виступив проти виділення 50 мільярдів євро для України, його підтримав прем’єр Словаччини

Дата: 17 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан виступив проти виділення 50 мільярдів євро для України, заявивши, що така фінансова підтримка не має “зашкодити” бюджету Євросоюзу.

Про це пише Reuters.

Роберт Фіцо і Віктор Орбан. Джерело: Denes Erdos / AP

Будь-який фінансовий інструмент для України має бути окремим від бюджету ЄС, сказав він.

“Віддавати 50 мільярдів євро з бюджету ЄС на чотири роки вперед – це порушення суверенітету та національних інтересів ЄС. Ми навіть не знаємо, що буде через чверть року”, – підкреслив політик.

Орбана додав, що пропозиція Угорщини щодо створення механізму фінансової підтримки для України базується на розподілі допомоги на основі валового національного доходу.

“Якщо Брюссель це ухвалить, то буде допомога Україні поза бюджетом. Якщо ні, то я із сумом зупиню цей процес”, – уточнив прем’єр Угорщини.

Позицію уряду Угорщини підтримав прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, пише The Washington Post. Він погодився з такими позиціями Орбана: ЄС не має надавати Україні 50 мільярдів євро зі спільного бюджету й війну неможливо вирішити військовим шляхом.

Фіцо також погодився з рекомендацією Орбана розділити фінансову допомогу Україні на чотири транші, які можна було б щоразу змінювати й блокувати.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що правоцентристський депутат Європарламенту від Фінляндії Петрі Сарвамаа ініціював петицію про позбавлення Угорщини права голосу в Раді Європейського Союзу відповідно до статті 7 Договору про ЄС.

Ця стаття передбачає можливість призупинення певних прав, включно з голосом у Раді ЄС, щодо держави, яка неодноразово порушувала цінності ЄС – повагу до людської гідності, свободи, демократії, рівності та верховенства права.

Ініціатор петиції вважає, що механізм ухвалення рішень ЄС “застряг” через Орбана, і єдиний спосіб змусити його працювати – позбавити Угорщину права голосу в раді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter