У Європарламенті з’явилася петиція про позбавлення Угорщини права голосу в Раді ЄС

Дата: 09 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Правоцентристський депутат Європарламенту від Фінляндії Петрі Сарвамаа ініціював петицію про позбавлення Угорщини права голосу в Раді Європейського Союзу відповідно до статті 7 Договору про ЄС.

Про це він повідомив у соцмережі X.

Фінський євродепутат створив петицію щодо позбавлення Угорщини права голосу в Раді ЄС Джерело: Getty Images

Ця стаття передбачає можливість призупинення певних прав, включно з голосом у Раді ЄС, щодо держави, яка неодноразово порушувала цінності ЄС – повагу до людської гідності, свободи, демократії, рівності та верховенства права.

“Механізм ухвалення рішень ЄС просто застряг через Віктора Орбана. Єдиний спосіб змусити його працювати – позбавити Орбана права голосу в раді”, – заявив Сарвамаа.

У тексті петиції наголошується, що Угорщину неодноразово критикували за підрив верховенства права. А після дій, спрямованих на зрив процесу ухвалення рішень державами-членами ЄС на засіданні Євроради в грудні, автор петиції вважає, що для Європарламенту “настав час вжити заходів”.

Збір підписів під петицією триватиме до п’ятниці. Після цього її передадуть голові Європарламенту Роберті Метсолі.

Водночас на порталі EUobserver з’явилася публікація про те, що така ініціатива не знайде підтримки в Раді Євросоюзу. Про це заявили дипломатичні джерела видання. Зокрема, є думка, що таке рішення може підірвати “всю структуру ротаційного головування в ЄС”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що президент Європейської Ради Шарль Мішель вирішив балотуватися на виборах до Європарламенту, тому має достроково залишити свою посаду: його місце може посісти прем’єр Угорщини Віктор Орбан, чия країна головуватиме в Раді ЄС у липні.

Це станеться, якщо наступника Мішеля не оберуть до кінця червня – початку липня. Тоді зустрічі Євроради очолить Орбан, чия країна перейме ротаційне головування в Раді ЄС у липні. Тобто він візьме на себе роль, яку зазвичай виконує президент ради.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter