Президент Євроради Шарль Мішель має достроково залишити посаду, його місце може посісти Віктор Орбан

Дата: 07 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Президент Європейської Ради Шарль Мішель вирішив балотуватися на виборах до Європарламенту, тому має достроково залишити свою посаду: його місце може посісти прем’єр Угорщини Віктор Орбан, чия країна головуватиме в Раді ЄС у липні.

Про це пише бельгійське видання De Standaard.

Віктор Орбан (ліворуч), Шарль Мішель

“Я вирішив брати участь у європейських виборах у 2024 році. Якщо мене оберуть, я звільню своє місце. Європейська Рада має визначитись і назвати наступника до кінця червня – початку липня”, – сказав Мішель в інтерв’ю медіа.

Це перший випадок, коли чинний президент Євроради стане кандидатом на виборах до Європарламенту, і перший випадок, коли він залишає свою посаду достроково. 

Якщо наступника Мішеля не оберуть у зазначений термін, зустрічі Євроради очолить прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, чия країна перейме ротаційне головування в Раді ЄС у липні. Тобто він візьме на себе роль, яку зазвичай виконує президент Ради.

Нагадаємо, що головування в Раді ЄС на ротаційній основі переходить від однієї країни до іншої кожні пів року. Минулого року Європарламент ухвалив резолюцію, висловивши “серйозне занепокоєння” подіями в Угорщині через її майбутнє головування в Раді ЄС.

Шарль Мішель очолює Єврораду з 1 грудня 2019 року. Він багато разів приїжджав до України як до, так і під час війни, підтримуючи Київ.

Натомість Орбан часто блокує необхідні для України рішення. Зокрема, в уряді під його головуванням заявили про блокування початку переговорів з Україною про вступ до Євросоюзу, доки не будуть виконані угорські вимоги щодо мови освіти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter