Джамала отримала Шевченківську премію за альбом QIRIM

Дата: 09 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Серед цьогорічних лауреатів національної Шевченківської премії є кримськотатарська співачка Джамала, яку відзначили за альбом традиційних кримськотатарських пісень під назвою QIRIM. 

Про це йдеться у відповідному указі президента України.

Скриншот сайту

Платівка складається з 14 кримськотатарських пісень, що співачка з командою збирали у різних куточках півострова. На офіційному сайті релізу є інтерактивна мапа, на якій кожен охочий може послухати пісню, почитати текст та її історію.

Робота над створення доробку тривала роками, але з початком повномасштабного вторгнення його доля залишалася в підвішеному стані, бо вже зведену платівку довелося залишити на Київщині під обстрілами.

“Боротьба за правду ніколи не була простою справою. Напевне, саме тому робота над QIRIM тривала роки мого життя. Цим альбомом я втілила свою велику мрію — показати всьому світу, що попри будь-які спроби переписати історію Криму, ми не дамо забути правду. А вона ж криється саме у фольклорі, у цих неймовірних сюжетних лініях, які розкривають перед нами щоденники QIRIM”, розповідала Джамала. 

Послухати альбом можна за посиланням. 

Серед інших лауреатів цьогорічної Шевченківської премії журналісти Євген Малолєтка, Мстислав Чернов та Василіса Степаненко, художник Андрій Єрмоленко, композиторка Кармелла Цепколенко, військова та поетеса Ярина Чорногуз, поет Дмитро Лазуткін, а також режисер-постановник Іван Уривський, художниця-постановниця Тетяня Овсійчук та хормейстерка Сусанна Карпенко.  

Нагадаємо, що ЮНЕСКО зараховує кримськотатарську мову до числа тих, що потребують захисту.

Для збереження кримськотатарської в Україні створили комісію, яка, зокрема, має популяризувати цю мову серед молоді та підіймати її престиж. Досліджувати кримськотатарську допомагає спеціальний корпус мови

Нині на території окупованого Криму Росія проводить політику знищення та витіснення корінних народів, до яких зараховують кримських татар. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter