На сомалійському телебаченні вперше запустять телешоу, ведучими якого будуть жінки

Дата: 03 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Bilan Media – єдина в Сомалі жіноча редакція запускає перше у країні телевізійне шоу про актуальні події з жінкою-ведучою.

Про це повідомляє The Guardian.

Джерело: The Guardian

Планується, що телешоу підійматиме деякі табуйовані теми, як, наприклад, гостра нестача вчителів-жінок, проблеми, з якими стикаються сомалійки, які намагаються потрапити до політики, а також екологічні проблеми. Крім того, програма стане першим продуктом на телебаченні Сомалі, до виробництва якого будуть залучені не менш як 50% жінок-медійниць.

Перший випуск щомісячної програми стартує у Міжнародний жіночий день, 8 березня. За форматом шоу буде схоже на британську програму “Час питань BBC”.

Пілотний епізод, випущений у грудні 20223 року, показав “надзвичайно позитивну реакцію”, сказала ведуча Найма Саїд Салах. Тоді група експертів обговорювала питання обізнаності дівчат про місячні.

За її словами, в пілотному епізоді одна молода глядачка поділилася власним досвідом про менструацію.

Вона пам’ятала точний час і день, коли у неї почалися місячні, тому що вона не знала, що відбувається. Вона думала, що помирає. Лише після того, як вона розповіла своїй старшій сестрі, вона зрозуміла“, — розповіла Найма Саїд Салах.

Жінка додала, що пишається тим, що може виносити цю тему на публічне обговорення, оскільки сомалійки не мають доступу до знань про власне тіло. Навіть матері не розповідають донькам про менструацію, вважаючи цю тему табу.

Bilan Media заснували у 2022 році за підтримки Програми розвитку ООН. Там працювали шість журналісток на чолі з Насрін Мохамед Ібрагім, яка була однією з небагатьох жінок — старших продюсерів новин у країні.

Редакцію розмістили в столиці Могадішо в Dalsan media, одній з найбільших медійних організацій Сомалі. Bilan Media отримало фінансування від Євросоюзу на наступні три роки й планує розширюватися.

У медіапросторі Сомалі переважають чоловіки, які найчастіше висвітлюють теми політики. Засновниці жіночого медіа розповідали, що стикалися з дискримінацією та переслідуваннями у своїй кар’єрі. Натомість вони хотіли розвивати проєкт, аби запропонувати жінкам безпечний простір, де ті можуть ділитися досвідом, й охопити теми, які замовчують.

“Однією з причин, чому історії жінок рідко висвітлюються в сомалійських ЗМІ, є те, що більшість репортерів – чоловіки. Bilan змінить це. Жінки будуть говорити з нами, тому що ми теж жінки. Вони впустять нас до своїх домівок, молитовних кімнат та особистого простору”, – зазначила очільниця медіакомпанії Насрін Мохамед Ібрагім.

Нагадаємо, станом на 2021 рік, та попередні 7 років поспіль Сомалі посідає перше місце серед країни, в яких медійників вбивають, а їхні вбивці залишаються на волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter