За останнє десятиліття переважна більшість вбивств журналістів залишилася без покарання – CPJ

Дата: 29 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

За період з вересня 2011-го по 31 серпня 2021 року у світі загинули 278 журналістів, які розслідували корупцію, організовану злочинність, діяльність екстремістських груп тощо; за смерть 226 з них ніхто не відповів.

Про це йдеться у щорічній доповіді Комітету захисту журналістів (CPJ) “Індекс безкарності–2021”, де висвітлюються країни, в яких медійників вбивають, а їхні вбивці залишаються на волі.

Джерело: APA – Austria Presse Agentu

Найгіршою країною з погляду безкарності за вбивства журналістів вже сьомий рік залишається Сомалі. Далі йдуть Сирія, Ірак та Південний Судан.

Сім країн зі списку з’являються в антирейтингу щороку, що є ілюстрацією системності проблеми, говориться в доповіді. У 81% всіх випадків індекс зафіксував повну безкарність.

Карта безкарності за вбивства журналістів. Джерело: cpj.org

У західній півкулі, за даними дослідників, найбільш смертоносною для журналістів незмінно залишається Мексика. У справах убитих репортерів Хав’єра Вальдеса Карденаса та Мирослави Брич Велдуча винесено кілька ключових обвинувальних вироків, проте напади не припиняються. Принаймні трьох журналістів вже вбили 2021 року.

“Хоча індекс відображає деякі з найнебезпечніших країн для журналістів, він не включає весь спектр загроз свободі преси – від тюремного ув’язнення до стеження та фізичних нападів”, – говориться в досліджені.

Зокрема, позиція Афганістану в рейтингу не змінилася, але його медіаспільнота була фактично знищена з часу, коли таліби взяли країну під свій контроль після відходу США. У міру того, як судова система Афганістану руйнується, правосуддя для 17 журналістів, убитих тут за останні десять років, стає ще більш віддаленою перспективою, вважають експерти.

Індекс безкарності розраховує кількість нерозкритих вбивств журналістів у відсотках від загальної кількості населення. До нього включено лише ті країни, в яких зафіксовано п’ять або більше нерозкритих справ. Подробиці про методику розрахунку можна дізнатися тут.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в справі про вбивство 2006 року журналістки “Нової газети” Анни Політковської сплив термін давності, проте російські правоохоронці досі не назвали імен замовників цього злочину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter