Польща планує зробити правила перебування українських біженців суворішими: що зміниться?

Дата: 24 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Спеціальний захист для українських біженців у Польщі закінчується 4 березня. Після цього допомогу продовжать ще на пів року – до вересня 2024 року. За ці шість місяців польський уряд налаштований розробити нові, суворіші правила підтримки біженців. 

Про це повідомляє Rzeczpospolita.

Фото: EPA / UPG

Серед анонсованих змін – скасування статусу біженця в разі виїзду громадянина України з Польщі навіть на короткий термін (наприклад, на свята чи у відпустку).

На думку уряду, такі дії біженців показують, що їм уже не потрібен тимчасовий захист. Також біженці отримуватимуть менші виплати на дітей.

“Зміни дуже потрібні. Міжнародну фінансову допомогу від держави мають надавати лише хворим та людям з інвалідністю, переважно зі Сходу України”, – зазначила Анета Жоховська, директорка фундації Лени Гроховської, яка керує п’ятьма центрами для біженців у Польщі. 

Польський уряд проведе консультації з міністерствами, органами місцевого самоврядування та організаціями, які надають біженцям допомогу.

Раніше ZMINA писала, що українські біженці, які зупиняються у Варшаві, виїжджаючи з України до інших міст Польщі чи Європи й повертаючись додому, можуть безоплатно зупинитись у пункті матері та дитини на автобусному вокзалі Варшава Західна.

Цей пункт відкрили наступного дня після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Наразі він продовжує функціонувати як хаб для українських жінок з дітьми, які повертаються з країн Європи до України через Польщу і зупиняються у Варшаві.

У ньому можна безоплатно провести одну добу. Для цього є простір з ліжками, розрахований на 50 людей. Діти можуть бавитися в ігровій кімнаті, там є можливість випити чаю, підігріти їжу, скористатися безоплатним інтернетом і взяти гуманітарний одяг для дітей. На різдвяні свята всі діти також отримують солодкий подарунок.

Нагадаємо, що з початку повномасштабної війни певна кількість українців виїхала до Польщі та через певний час вирушала до інших країн, зокрема до Німеччини. Майже 60% українців, які переїхати з Польщі до Німеччини, зробили це задля отримання хорошої роботи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter