Українські біженці можуть безоплатно переночувати у Варшаві, виїжджаючи до Європи чи повертаючись додому

Дата: 27 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Українські біженці, які зупиняються у Варшаві, виїжджаючи з України до інших міст Польщі чи Європи й повертаючись додому, можуть безоплатно зупинитись у пункті матері та дитини на автобусному вокзалі Варшава Західна.

Про це повідомляє видання “Наша Польща”. 

Фото: PAP / Paweł Supernak

Цей пункт відкрили наступного дня після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Наразі він продовжує функціонувати як хаб для українських жінок з дітьми, які повертаються з країн Європи до України через Польщу і зупиняються у Варшаві.

У ньому можна безоплатно провести одну добу. Для цього є простір з ліжками, розрахований на 50 людей. Діти можуть бавитися в ігровій кімнаті, там є можливість випити чаю, підігріти їжу, скористатися безоплатним інтернетом і взяти гуманітарний одяг для дітей. На різдвяні свята всі діти також отримують солодкий подарунок.

“У грудні-січні пожвавлюється рух між Україною та країнами ЄС – жінки з дітьми їдуть в Україну на Різдво або, навпаки, побоюючись ракетних атак та блекаутів, виїжджають з України й зупиняються в пункті на декілька годин в очікуванні пересадки. Не всі можуть дозволити собі зняти готель, особливо коли пересадка триває кілька годин. А чекати з дітьми на вокзалі на морозі важко. Тому наш пункт продовжує працювати, приймаючи в цей період щодня 40–50 людей”, – розповіла голова Фонду мігрантів на ринку праці EWL Марія Кузенко.

Волонтери пункту можуть проконсультувати українських біженок щодо того, як купити квиток у Польщі чи до іншої країни Європи, як легалізуватися чи знайти роботу в Польщі тощо. З початку повномасштабної війни пункт матері та дитини прихистив близько 90 тисяч українців.

Пункт матері та дитини міститься на другому поверсі автовокзалу Варшава Західна (Warszawa Zachodnia, al. Jerozolimskie, 144) та працює цілодобово.

Нагадаємо, що ЮНІСЕФ та Агентство ООН у справах біженців оголосили про поетапне закриття центрів “Блакитна точка” в Польщі. Там надавалася підтримка українським жінкам і дітям від початку повномасштабної війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter