ЮНІСЕФ та ООН закривають центри для біженців з України “Блакитна точка” в Польщі

Дата: 26 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

ЮНІСЕФ та Агентство ООН у справах біженців оголосили про поетапне закриття центрів “Блакитна точка” в Польщі. Там надавалася підтримка українським жінкам і дітям від початку повномасштабної війни.

Відповідну заяву оприлюднили на сайті ЮНІСЕФ. 

Фото: DG ECHO

“У зв’язку зі зміною потреб у громаді біженців і затяжним характером конфлікту, протягом останніх місяців основна увага була зосереджена на переході до більш сталого підходу через громадські центри, що управляються в співпраці з муніципалітетами та місцевими організаціями, забезпечуючи розширення прав і можливостей громад у довгостроковому періоді”, – йдеться в повідомленні. 

Центри, які діяли в транзитних зонах, завершать свою діяльність до 31 грудня. Раніше кожен третій українець, який перетинав українсько-польський кордон, отримував допомогу в “Блакитній точці”. 

Такі центри підтримки діяли в Польщі з березня 2022 року в тих зонах, де біженці найбільше потребували допомоги: на пунктах перетину кордону, вокзалах, пунктах оформлення виплат та центрах розміщення.

За час діяльності в центрах “Блакитна точка” дітям і родинам, які рятуються від війни в Україні, надали майже 950 тисяч послуг, що стосувалися психічного здоровʼя та психосоціальної підтримки, використання простору, дружнього до дітей, переспрямування до органів захисту дітей, а також надання інформації про охорону здоровʼя, освіту, житло та транспорт.

Нагадаємо, що у вересні Польща закрила свій найбільший центр приймання українських біженців, який був розташований у Надажині, приблизно за 30 км від Варшави. Українці мешкали на території торговельно-виставкового центру Ptak Warsaw Expo.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter