В Україні мають створити центр вивчення фактів про злочини щодо українців, які жили та живуть у Росії

Дата: 22 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ “Про історично населені українцями території Російської Федерації”, один з пунктів якого передбачає створення спеціального центру, який би вивчав факти й свідчення про злочини, скоєні проти українців, що проживають (проживали) на територіях Росії. 

Текст указу опублікували на сайті Офісу президента. 

Донька переселенця Е. Я. Черниша у святковому вбранні в селі Чернишівка в Чернігівському районі Владивостоцької округи в Росії, 1929 рік. Фото Аркадія Зарембського / фототека РЕМ 4851-75/3

Документом, що набуває чинності з дня опублікування, уряд зобов’язують розробити план дій щодо збереження національної ідентичності українців у Російській Федерації, зокрема на історично населених ними землях. Йдеться про Кубань, Стародубщину, Північну та Східну Слобожанщину в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей РФ. 

Цей план мають винести на розгляд РНБО, а готуватимуть із залученням міжнародних експертів, представників Світового конгресу українців, вчених та громадськості. 

Окрім створення центру, який би працював над вивченням фактів і свідчень про злочини щодо українців у Росії, уряд має “активізувати роботу з протидії дезінформації та пропаганді Російської Федерації щодо історії та сьогодення українців у Росії та всіх поневолених нею народів”. До цього процесу також мають залучити вітчизняних та закордонних учених, експертів, представників української громадськості за кордоном та організацій закордонних українців. 

Окремими підпунктами в указі йдеться про “розвиток взаємодії між українцями та поневоленими Росією народами” та про “поширення в Україні та світі матеріалів про понад тисячолітню історію українського державотворення, історичні зв’язки земель, населених етнічними українцями, з українськими національними державними утвореннями в різні історичні періоди”. 

Також документ передбачає “висвітлення в навчальних програмах і підручниках для закладів освіти правдивої історії етнічних українців на історично населених ними землях у межах Російської Федерації”. 

Окремо міністерство закордонних справ зобов’язують враховувати положення указу під час розроблення “комплексної стратегії взаємодії України з українською всесвітньою спільнотою”.

В указі наголошують, що під час його підготування керувалися положеннями Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права, Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, Декларації про права осіб, що належать до національних або етнічних, релігійних та мовних меншин. 

Нагадаємо, що Росія вийшла з Конвенції про захист національних меншин. У Раді Європи вважають, що в такий спосіб російська влада позбавила захисту понад 25 мільйонів людей, які належать до нацменшин у РФ. 

Аналітики вже звертали увагу на те, що російська влада намагається відправляти на війну проти України етнічні меншини та представників корінних народів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter