У Раді Європи стурбовані долею нацменшин у Росії через вихід з конвенції про їхній захист

Дата: 12 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Раді Європи висловили “глибокий жаль” з приводу виходу Москви з конвенції про захист національних меншин, оскільки це рішення “позбавляє захисту понад 25 мільйонів осіб, які належать до нацменшин Російської Федерації, що надається цим унікальним міжнародним договором”.

Відповідне повідомлення комітету оприлюднили на сайті організації. 

Фото: Associated Press

Так, Консультативний комітет Рамкової конвенції про захист національних меншин заявив про стурбованість становищем національних меншин та корінних народів у Росії. Причиною цього, зокрема, є те, що молоді чоловіки з-поміж нацменшин переважають серед призовників і загиблих у російсько-українській війні.

“Особи, які належать до національних меншин, страждають від обмеження мовних прав і прав на освіту; правозахисники, які відстоюють права меншин, піддаються серйозним порушенням прав людини”, – йдеться у повідомленні. 

Консультативний комітет також стурбований повідомленнями, отриманими від представників національних спільнот України, які проживають у Криму та на інших територіях, що перебувають під тимчасовою окупацією Російської Федерації.

“На додаток до людських страждань і руйнування культурної спадщини, спричинених агресією, особи, які належать до національних меншин, зазнають порушень прав людини та політики асиміляції з боку окупаційних сил”, – заявляє комітет.

Також в органі додали, що з огляду на рішення Ради Європи продовжувати взаємодію з російським громадянським суспільством, Консультативний комітет залишається відкритим для діалогу з представниками національних меншин і корінних народів Російської Федерації і висловлює свою повну солідарність з ними в їхній подальшій боротьбі за права меншин.

Раніше президент України Володимир Зеленський звертався до народів Кавказу, Сибіру та інших корінних народів Російської Федерації і підкреслював, що війна потрібна лише одній людині, і через її забаганки не повинні помирати тисячі громадян РФ.

Зеленський повідомив справжні цифри втрат російських військ в Україні, акцентувавши на тому, що російські пропагандистські ЗМІ не показують справжньої картини військових дій, що відбуваються в Україні.

“Дагестанці не повинні гинути в підлій та ганебній війні Росії. Чеченці, інгуші, осетини, черкеси та будь-який інший народ, який опинився під російським прапором. Загалом майже 200 народів. Ви знаєте, хто відправляє вас усіх воювати до України. Той, хто відправляє, хоче зробити вас “вантажем 200”. А чого ви хочете? Я впевнений, що ви хочете жити. Я впевнений, що ви втомилися від брехні”, – казав він.

Нагадаємо, що президент Росії Володимир Путін намагається відправляти на війну проти України етнічні меншини, щоб уникнути проведення загальної мобілізації етнічних росіян. Аналітики також відзначають переважання на війні в Україні неетнічних російських батальйонів, до складу яких входять війська з Чечні, Південної Осетії, Туви, Татарстану, Башкортостану, Чувашії та інших. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter