На тимчасово окупованій ЗАЕС стався черговий блекаут, якій міг призвести до ядерної катастрофи – Міненерго

Дата: 02 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

2 грудня на Запорізькій АЕС стався черговий блекаут, який міг призвести до ядерної катастрофи. Це вже восьмий випадок знеструмлення, який стався на атомній електростанції з початку окупації.

Про це повідомило Міністерство енергетики України.

Фото з відкритих джерел

Як поінформували в Міненерго, ввечері 1 грудня стався обрив лінії електропередачі “Запорізька ТЕС – Феросплавна” напругою 330 кВ, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми.

2 грудня о 02:31 під час повітряної тривоги знеструмлено останню лінію “Запорізька АЕС – Дніпровська” напругою 750 кВ.

У звʼязку із повним блекаутом ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизель-генераторів. В автоматичному режимі включились усі 20 таких генераторів, 8 з яких пізніше були залишені в роботі.

“Найбільша загроза безпеці в такому стані існує на 4 енергоблоці. Вона спричинена тим, що окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані. Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. Блок потребує термінового переведення до холодного стану”, – наголосили в Міненерго.

У відомстві поінформували, що вже о 7:00 2 грудня зусиллями українських фахівців було поновлено звʼязок АЕС з українською енергосистемою. 

Нагадаємо, 14 листопада через некомпетентність окупаційної влади та працівників “Росатому” на Запорізькій АЕС стався частковий блекаут.

Відомо, що близько 800 українських фахівців, які попри тиск не підписали контракт з окупантами, продовжують працювати на Запорізькій АЕС. “Росатом” через дефіцит кваліфікованих кадрів набирає на станцію людей без відповідного досвіду.

Раніше ZMINA повідомляла, що Міжнародне агентство атомної енергії вимагає від російських окупантів, які контролюють захоплену ЗАЕС, пустити спостерігачів на протиаварійні навчання, що мають відбутися на електростанції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter