Близько 800 українських фахівців із Запорізької АЕС відмовилися підписувати контракт з окупантами – Котін

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Близько 800 українських фахівців, які попри тиск не підписали контракт з окупантами, продовжують працювати на Запорізькій АЕС. “Росатом” через дефіцит кваліфікованих кадрів набирає на станцію людей без відповідного досвіду.

Про це розповів президент ДП НАЕК “Енергоатом” Петро Котін в ефірі телемарафону.

Фото з відкритих джерел

“З кожним днем ситуація на станції лише погіршується. На ЗАЕС перебувають військові, техніка та вибухівка. Станція замінована. Персонал становить 800 людей. Це наші українські патріоти, які не підписують ці ганебні контракти за 30 срібняків”, заявив Котін.

Водночас близько 3 тисяч працівників ЗАЕС пішли на співпрацю з ворогом. За словами посадовця, ті 800 людей, які не зробили цього, це найкваліфікованіший персонал, від послуг якого росіяни не можуть відмовитися.

Як він зазначив, не так багато російських фахівців, які б мали бажання їхати  працювати на ЗАЕС, тому “на станцію набирають людей, які фактично не володіють відповідальністю та досвідом, необхідним для роботи”.

Функціональними залишаються лише дві лінії електропередач, якими до ЗАЕС подається близько 100 МВт, оскільки станція з’єднана з українською енергосистемою.

“Це теж викликає занепокоєння: якщо ці лінії будуть пошкоджені, то станція перейде в режим блекауту, яких уже було сім. Це крок до ядерної та радіаційної аварії на ЗАЕС”, акцентував Котін.

Як повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 13 листопада, впродовж останнього тижня (6–12 листопада) їхні експерти майже щодня чули вибухи за межами станції.

Фахівці агентства розповіли, що на станції провели успішне випробування тиском парогенераторів блоку №3. Ця процедура потрібна після закриття корпусу реактора, який залишався відкритим понад 18 місяців.

Також експертам МАГАТЕ повідомили, що цього тижня проводитиметься ремонт першого контуру, після чого на ньому проведуть остаточне опресовування.

Крім того, на станції найближчим часом проведуть технічне обслуговування лінії безпеки №1 блоку №6. Кожен з реакторів ЗАЕС має три окремі незалежні резервні системи, відомі як лінії безпеки, які містять системи безпеки блоків, що перебувають у режимі очікування. Вони активуються, якщо це необхідно для підтримки безпеки. Технічне обслуговування двох інших ліній безпеки здійснили ще в жовтні.

“Унаслідок конфлікту, що триває, Запорізька атомна електростанція, найбільша атомна електростанція в Європі, не змогла підтримувати комплексну програму систематичного обслуговування, особливо через скорочення досвідченого персоналу”, підкреслив генеральний директор МАГАТЕ Рафель Гроссі

Раніше ZMINA повідомляла, що Міжнародне агентство атомної енергії вимагає від російських окупантів, які контролюють захоплену ЗАЕС, пустити спостерігачів на протиаварійні навчання, що мають відбутися на електростанції.

Агентство наголошувало на необхідності дозволу групі ISAMZ спостерігати за майбутніми навчаннями, оскільки в МАГАТЕ є сумніви, що набраний росіянами персонал має ліцензії для роботи на атомній станції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter