На окупованій ЗАЕС стався частковий блекаут через некомпетентність росіян

Дата: 16 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

14 листопада через некомпетентність окупаційної влади та працівників “Росатому” на Запорізькій АЕС стався частковий блекаут.

Про це повідомила пресслужба НАЕК “Енергоатому”.

Фото: Українська енергетика

Відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці ЗАЕС, в результаті чого запустились дизель-генератори й системи безпеки, які працювали 90 хвилин, – йдеться в повідомленні.

За даними пресслужби, в цей час окупаційне керівництво станції зʼясовувало причини знеструмлення та вирішувало, що робити з наслідками, до яких призвело своїми діями.

В Енергоатомі додали, що ці дані підтверджують інспектори МАГАТЕ, які перебувають на майданчику тимчасово окупованої атомної станції.

“Через цілковиту непрофесійність російських окупантів на Запорізькій АЕС постійно відбувається деградація основного обладнання та більшає небезпечних випадків його відмов. Водночас перебування рашистів на найбільшому атомному обʼєкті Європи загрожує ядерній та радіаційній безпеці, — акцентують у компанії.

Від початку окупації Запорізької АЕС росіянами там сталося 7 повних блекаутів, нагадали в “Енергоатомі”. Такі події загрожували всьому континенту, адже окупанти не несуть відповідальності за ядерну та радіаційну безпеку станції.

Нагадаємо, близько 800 українських фахівців, які попри тиск не підписали контракт з окупантами, продовжують працювати на Запорізькій АЕС. “Росатом” через дефіцит кваліфікованих кадрів набирає на станцію людей без відповідного досвіду.

Раніше ZMINA повідомляла, що Міжнародне агентство атомної енергії вимагає від російських окупантів, які контролюють захоплену ЗАЕС, пустити спостерігачів на протиаварійні навчання, що мають відбутися на електростанції.

Агентство наголошувало на необхідності дозволу групі ISAMZ спостерігати за майбутніми навчаннями, оскільки в МАГАТЕ є сумніви, що набраний росіянами персонал має ліцензії для роботи на атомній станції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter