Після деокупації Криму до відповідальності можуть притягнути близько 10 000 колаборантів

Дата: 16 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Після звільнення Криму від російської окупації Україна може притягнути до відповідальності близько 10 тисяч колаборантів, які співпрацювали з владою РФ, але не каратиме тих, кого вважає “жертвами” окупації.

Про це розповіла постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева в інтерв’ю Newsweek.

Фото з відкритих джерел

На думку посадовиці, більшість колаборантів втече із Криму ще до того, як туди зайдуть ЗСУ.

Вона поінформувала, що Україна вже веде переговори з різними відомствами та своїми громадянами в Криму, закликаючи їх по можливості виїхати з півострова, щоб не співпрацювати з окупантами.

 Але якщо ви залишаєтеся і берете участь у незаконній окупації та воєнних злочинах, скоєних росіянами, ви будете притягнуті до відповідальності. Це буде непростий процес, тому ми вже розробляємо правову базу для майбутніх судових процесів, включаючи люстрацію колишніх чиновників – громадян України, які співпрацювали з окупаційними адміністраціями… Їм буде заборонено займати державні або офіційні посади впродовж декількох років як мінімум“, – зазначила посадовиця.

За її припущеннями, багато кого притягнуть до відповідальності, але це не будуть мільйони чи навіть сотні тисяч. Це буде, можливо, 10 000.

Ташева також сказала, що громадяни України, які опинилися в окупації та не співпрацювали з росіянами, будуть вважатися жертвами окупації, і Україна зробить усе, щоб захистити їхні права.

І можуть бути пом’якшувальні обставини – багато з них стали жертвами російської пропаганди, залякувань і погроз, російської правової системи та навіть російської культури й мови. Все це потрібно брати до уваги“, – додала вона.

Питання амністії, вважає представниця президента, поки триває “гаряча фаза” війни обговорювати рано.

Існує величезний запит на правосуддя щодо тих, хто керував або брав участь у переслідуванні цивільних осіб, хто вбивав і грабував наші міста, хто нападав на меншини, такі як кримські татари, і ми повинні задовольнити цей запит“, – сказала вона.

Вважається, що сотні тисяч росіян переїхали до Криму з того часу, як півострів був захоплений військами РФ у 2014 році. Оцінки відрізняються, але Ташева каже, що ця цифра становить від 500 000 до 800 000 новоприбулих. Усі ті росіяни, які в’їхали нелегально, за її словами, підлягатимуть “примусовому видворенню”.

Раніше ZMINA повідомляла, що російських колонізаторів, які незаконно в’їхали в Крим з початку тимчасової окупації, видворятимуть з України за індивідуальними рішеннями, а не колективно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter