Кожного росіянина зі звільненого Криму видворятимуть індивідуально, а не колективно – Ташева

Дата: 04 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Російських колонізаторів, які незаконно в’їхали в Крим з початку тимчасової окупації, видворятимуть з України за індивідуальними рішеннями, а не колективно.

Про це заявила Постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева в інтерв’ю “Укрінформу”.

Таміла Ташева

За її словами, російські громадяни приїхали на тимчасово окуповану територію (ТОТ) змінювати її демографічний склад.

“Вони – співучасники (воєнного. – Ред.) злочину. І ми їх видворимо, якщо вони самі не виїдуть до звільнення території. Міжнародне право не передбачає колективного видворення – колективна депортація заборонена. Тож стосовно них будуть застосовані індивідуальні рішення”, – пояснила вона.

Ташева наголосила, що йдеться про росіян, які незаконно заїхали на територію України після 2014 року.

Вона нагадала, що всіх українців у Криму, які стали жертвами примусової паспортизації Росії, Україна визнає своїми громадянами згідно з законодавством України. 

Російська пропаганда поширює відверту брехню, мовляв, із Криму будуть видворяти кримчан. Тож наголошую, що півострів мають залишити лише російські громадяни, які порушили умови в'їзду.

Таміла Ташева

Повідомляється, що після залишення території України росіяни матимуть змогу подати запит на проживання до українських міграційних органів. Певні категорії зможуть отримати посвідки на проживання в Україні. Наприклад, це стосуватиметься представників корінного народу, які є репатріантами.

За словами Ташевої, це тисячі людей, які у 2014 році розпочали процедуру отримання українського громадянства і не встигли цього зробити. Також це, наприклад, може стосуватися адвокатів політв’язнів, рідних незаконно ув’язнених, ще обмеженої категорії людей, які допомагали та підтримували весь час Україну.

Нагадаємо, з початку тимчасової окупації Криму Росія проводить агресивну політику колонізації півострова. З 2014-го до 2021 року до Криму, за різними оцінками, незаконно переселилися від 600 тисяч до мільйона громадян Російської Федерації. Водночас десятки тисяч громадян України змушені були виїхати з Криму через “отруйну” атмосферу на півострові та політичні репресії, від яких найбільше потерпають кримські татари та українці.
 
Також як інструменти такої політики примусового видворення окупаційна влада використовує власне міграційне законодавство і законодавство про адміністративні правопорушення та незаконно створені на півострові підконтрольні їй “суди”.
 
Як відомо, видворення країною-окупантом цивільного населення з окупованої території є воєнним злочином. Правозахисники та фахівці з міжнародного права пояснюють, що з моменту тимчасової окупації на території АР Крим і міста Севастополя діє правовий режим міжнародного збройного конфлікту та підлягають застосуванню закони і звичаї війни, що передбачено нормами міжнародного гуманітарного права, зокрема ст. 42 Гаазького положення 1907 року та  ст. 2 IV Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни”.
 
Українська влада анонсувала плани з деокупації Криму. Також вона неодноразово закликала громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, залишити півострів, допоки є така можливість.
 
Під час саміту Кримської платформи в серпні 2022 року президент Володимир Зеленський висловив переконання у квітучому майбутньому Криму після його деокупації.
 
Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter