На окупованій частині Херсонщини через підрив Каховської ГЕС лишаються підтопленими 17 населених пунктів

Дата: 25 Червня 2023
A+ A- Підписатися
На території тимчасово окупованої Херсонської області після підриву росіянами Каховської ГЕС досі залишаються підтопленими 17 населених пунктів. На підконтрольній Україні території – 2 населених пункти.
 
Про це повідомляє пресслужба ДСНС.
 
Наслідки підтоплення Херсонщини через підрив росіянами Каховської ГЕС. Фото: ДСНС

“На річці Дніпро у створі поста “Херсон” спостерігається поступове зниження рівня води та перевищує норму на 3 см (з початку доби рівень знизився на 3 см). На Каховському водосховищі у створі поста “Нікополь” з причини втрати гідравлічного зв’язку з основною частиною водосховища подальші спостереження у створі поста неможливі”, – йдеться в повідомленні.

Підтопленими залишаються два населених пункти (два будинки) на правому березі Дніпра та 17 населених пунктів на тимчасово захопленій території.

Загалом у Херсонській області евакуювали 2 783 особи (у т.ч. 309 дітей та 80 маломобільних осіб) та 284 тварини. Також розгорнули роботу 14 евакуаційних пунктів.

Вибухотехніки перевірили майже 620 гектарів території на Херсонщині після підтоплення, знешкодили ще 76 вибухонебезпечних предметів.

“На ранок 25 червня середній рівень води становить 33 сантиметри. І це дозволяє нам продовжувати відновлювальні роботи. Вибухотехніки перевірили майже 620 гектарів територій, що раніше були затоплені. Там виявили та знешкодили 76 вибухонебезпечних предметів”, – повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

“Херсонгаз” перевіряє герметичність газопроводів, є позитивний результат у 51 багатоповерхівці в центральній частині Корабельного мікрорайону.

Окрім того, із Корабельного мікрорайону вивезли майже 190 тонн сміття.

Триває прибирання у Калинівській та Тягинській громадах. У Калинівській громаді розмінували 5 будинків.

“Незабаром в населених пунктах мають завершити прибирання. І ми розпочнемо наступний етап відновлювальних робіт”, – додав Прокудін.

Нагадаємо, станом на 21 червня унаслідок підриву росіянами Каховської гідроелектростанції загинула 21 людина, зокрема п’ять – під час евакуації через обстріли росіян. Крім того, поранень зазнали 28 людей.

Каховську ГЕС російські війська підірвали вранці 6 червня, вона не підлягає відновленню. Після цього рівень води в селах та містах почав швидко підвищуватися, через загрозу затоплення на правому березі Дніпра почали евакуацію населення.

Українські посадовці кажуть про “найбільшу техногенну катастрофу в Європі за десятиліття”, а західні партнери України висловлюють обурення, називаючи підрив воєнним злочином.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter