На випадок теракту на Запорізькій АЕС в Україні розгорнули штаби, які координуватимуть дії населення

Дата: 23 Червня 2023
A+ A- Підписатися

23 червня, у пʼятницю, в Україні почали працювати штаби, які розгорнули на випадок вчинення окупантами теракту на Запорізькій атомній електростанції. 

Про це в ефірі телемарафону повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко

Фото: “Телеграф”

Зокрема, штаби займатимуться координацією взаємодії представників влади, фахівців та населення.

За словами Клименка, до роботи штабів залучили енергетиків, представників ДСНС, поліції, медиків. Всіх громадян, які захочуть виїхати з цієї території, забезпечать відповідним транспортом. Йдеться про 200-кілометрову зону навколо ЗАЕС. За розрахунками Клименка, йдеться про близько пів мільйона громадян.

Все обладнання для виміру радіації, яке має Україна, готове до використання. Найближчими днями для працівників відповідних установ та служб проведуть навчання з перекриттям доріг, розгортанням санітарних блокпостів.

Також очільник МВС наголосив, що у випадку теракту на ЗАЕС люди не повинні виходити з укриттів без команди. Кожен громадянин має закритися у своєму приміщенні, закрити вентиляцію, вимкнути кондиціонери. Також треба ущільнити всі отвори, які є в будинках або квартирах, скотчем або вологою тканиною.

Якщо людина перебуває на вулиці, вона має скористатися респіратором або медичною маскою.

“Що стосується ЗАЕС. Той радіаційний фон, який можливо буде після будь-яких заходів у повітрі, буде зберігатися приблизно одну добу. На 80% ми зменшимо радіаційний фон саме протягом доби”, – сказав він.

Насамкінець Клименко закликав слідкувати за рекомендаціями та настановами влади, яку оприлюднюватимуть у медіа. 

 

Нагадаємо, що українська розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на ЗАЕС з викидом радіації. Окупанти вже все для цього підготували.

Президент України Володимир Зеленський вчергове наголосив, що радіація не знає державних кордонів, тому те, по кому вона вдарить, визначає лише напрямок вітру. Він передав всю наявну інформацію партнерам – Європі, Америці, Китаю, Бразилії, Індії, арабському світу, Африці, а також міжнародним організаціям, та закликав їх до дій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter