Загибель диких тварин внаслідок підриву Каховської ГЕС оцінюється у понад 883 мільйони гривень

Дата: 16 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Загибель диких тварин на Херсонщині, затопленій внаслідок підриву окупантами греблі Каховської ГЕС, попередньо оцінюється у понад 883 мільйони гривень.

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Врятований їжак. Фото: ДСНС

“Під час війни дикі тварини страждають не менше ніж люди. Ті, кому вдалося врятуватися під час лиха, лишаються без домівки. Росіяни скоїли злочин у сезон масового розмноження. Багато тварин не встигли народитися на світ, але вже позбавлені шансу на життя”, – написав він.

За орієнтовними підрахунками Державної екологічної інспекції України, через підрив Каховської греблі ймовірна загибель диких тварин вже оцінюється у понад 883 мільйони гривень. Йдеться про таких тварин як коні, лані, олені, дикі кабани, козулі, ондатри, бобри, лисиці, зайці та пернаті.

“Крила не гарантують птахам виживання після цієї катастрофи. Ті, хто дивом зберіг життя, змушені полишити середовище свого існування, шукати нове місце та пристосовуватися до нових умов. Ці збитки не остаточні. Підрахунки тривають”, – додав Стрілець.

Нагадаємо, що внаслідок затоплення загинули щонайменше 149 тритонів. Вони занесені до Червоної книги хребетних Міжнародного союзу охорони природи, а також зараховані Конвенцією з охорони дикої флори й фауни та природного середовища існування в Європі до видів, що підлягають особливій охороні. 

Російська агресія вже завдала екології збитків на кілька трильйонів гривень, тож екоактивісти закликають світ покарати Росію. Новини про те, як, наприклад, російські військові вбивають тварин, надходять з багатьох регіонів. На Київщині живцем спалили коней у кінно-спортивному комплексі, вбивали свійських та домашніх тварин на Чернігівщиніпоцілили в зоопарк у Миколаєві, а на Херсонщині російські солдати заради розваги повісили на своїй позиції червонокнижних хом’яків.

Українські посадовці називають природу мовчазною жертвою війни. 

Нагадаємо, що Україна вимагає від ООН визнати підрив Каховської ГЕС екоцидом та геноцидом українців.

ZMINA разом з експертами-екологами та правниками розбиралася, який вплив має війна на природу та як Україна може домагатися справедливості за злочини Росії проти довкілля. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter