В Україні хочуть дозволити вагітним жінкам переносити відпустку на післяпологовий період

Дата: 19 Травня 2023
A+ A- Підписатися

До Верховної Ради внесли законопроєкт №9271 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами”. Згідно з законопроєктом, жінки зможуть частково або повністю переносити відпустку, яка надається під час вагітності, на період після пологів. 

Про це повідомили у громадській організації “Ла Страда – Україна”.

Фото: “Дебет-Кредит”

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що в Україні жінкам гарантована обов’язкова оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, момент початку та завершення якої визначений на законодавчому рівні та обліковується від дати пологів. Тож наразі жінки не мають можливості змінити дату початку такої відпустки, зважаючи на свій медичний стан та самопочуття.

Крім того, якщо жінка не використала частину вказаної відпустки до пологів, невикористані дні не можуть бути перенесені та використані нею після пологів. 

Так, ініціатори законопроєкту пропонують надати можливість працюючим жінкам, за відсутності медичних протипоказань, та за їхнім бажанням, розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше ніж за 70 днів (90 днів – для жінок, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи) до очікуваної дати пологів та пропорційно збільшити післяпологову частину відпустки. Водночас загальна тривалість відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься.

“Такий підхід сприятиме врахуванню позиції та інтересів жінок, вагітність яких протікає без ускладнень та які мають бажання продовжувати реалізувати своє право на працю та присвячувати свій час професійному розвитку до пологів, а після народження дитини мати більше часу для відновлення”, – пояснюють законотворці.

Також у пояснювальній записці зазначається, що подібний гнучкий підхід діє в Ірландії, Бельгії, Великій Британії, Німеччині, Швеції, Польщі, Данії тощо.

Нагадаємо, що у липні 2022 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому проєкт Закону України №7464, який передбачає надання рівних можливостей матері й батьку, які є військовослужбовцями, на догляд за дитиною в особливий та воєнний період. 

Також від травня 2021 року чоловіки в Україні отримали право брати відпустку у зв’язку з народженням дитини тривалістю до 14 днів, проте дія відповідного закону не поширюється на військовослужбовців. 

Водночас неохоче відпускають чоловіків у декрет та на лікарняний з дитиною в українських компаніях. Працівники зазвичай вважають, що від чоловіків більше залежать результати загальної роботи, тож їхня відсутність значно вплине на робочий процес. Водночас жінкам, які повертаються з декрету, складно знайти роботу, а тому в регіонах активісти запускають локальні ініціативи з підтримки молодих матерів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter