“Про які списки мова?”: дитяча омбудсман РФ відмовилась надавати перелік вивезених з Україні дітей

Дата: 04 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова відмовилась надавати списки вивезених до РФ українських дітей. За її словами, таким чином росіяни їх захищають.

Про це вона заявила відповідаючи на питання журналістів на брифінгу в МЗС Росії.

Ілюстративне фото. Джерело: 24 Канал

Львова-Бєлова стверджує, що українська влада не зверталась до неї з проханням про перелік вивезених до РФ дітей з тимчасово окупованих територій України.

Заяви офіційних осіб у ЗМІ, їхні публікації в соцмережі, на думку Львової-Бєлової, не є офіційним зверненням. 

“Якщо потрібна інформація, є батьки, яких розлучили з дітьми, дайте нам їх прізвища й ми знайдемо дітей”, – заявила вона.

Під кінець своєї відповіді, дитячий омбудсман звинуватила українців в обстрілі ТОТ Донецької та Луганської областей:

“Зараз ми захищаємо цих дітей, і я взагалі не розумію, про які списки мова”.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Росії.

За офіційними даними української влади, Росія депортувала з України понад 16 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, 

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру, а також перевиховують у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”.

Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповіли про знущання та погрози фізичними покараннями з боку викрадачів.

Дії росіян, щодо вивезення українських дітей засудив Польський сенат,  одноголосно підтримавши резолюцію із засудженням масової депортації дітей з тимчасово окупованих Росією територій України. А 45 країн ОБСЄ ініціювали розслідування викрадення росіянами українських дітей

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter