Директорку ліцею на Волині оштрафували, бо не повідомила поліцію про цькування вихованця

Дата: 22 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Іваничівський районний суд Волинської області притягнув до адміністративної відповідальності директорку тамтешнього ліцею, яка не повідомила правоохоронців про цькування вихованця. 

Про це йдеться в справі в Єдиному реєстрі судових рішень.

Іваничівський ліцей №1

Цькували однолітки учня 10 класу Іваничівського ліцею №1, який очолює, судячи з інформації у відкритих джерелах, Марія Шевчик.

Діти створили фейкові акаунти однокласника в соцмережах, де викладали матеріали з непристойними написами. У такий спосіб діти в Україні цькують одне одного не вперше

До оштрафованої директорки та класної керівниці по допомогу торік звернулася мати потерпілого, втім посадовиці нічого не вдіяли. Згідно із законом, вони мали за добу звернутися до поліції.

Після звернення матері однолітки лише посилили цькування, тож вона написала заяву до поліції. У відповідь на це батьки дітей, які цькували ліцеїста, написали щонайменше п’ять заяв на ім’я Шевчик. Вони переконували, що хлопець сам був булером. 

У закладі створили спеціальну комісію, на засідання якої покликали й матір десятикласника. Однак на зустрічі говорили лише про ймовірні цькування п’ятьох однолітків з боку потерпілого, а не про знущання з нього.

Мати постраждалого показувала членам комісії скриншоти створених кривдниками її сина акаунтів, листування та записи розмов на підтвердження своєї точки зору. 

Одне з приміщень ліцею. Фото: volynonline.com

Директорка ліцею своєю чергою переконувала на суді, що тільки на засіданні комісії дізналася про ситуацію, а звертатися до поліції не стала, бо це вже зробила мати потерпілого. 

У підсумку суддя провину очільниці закладу підтвердив, і тепер вона має сплатити штраф 850 гривень. 

Хлопець, якого цькували в ліцеї, був змушений змінити навчальний заклад. 

Нагадаємо, що в Україні з 2018 року за цькування неповнолітнього можна отримати штраф або громадські роботи. 

Більшість українських школярів, як свідчать дослідження, вважають взаємоповагу та відсутність цькувань запорукою якісної освіти. Однак не всі освітяни вочевидь поділяють цю думку. 

До прикладу, декілька років тому в Кривому Розі школярку госпіталізували з підвищеним тиском після розмови з директоркою, яку мама дівчинки звинуватила в булінгу. До цього освітянку вже ловили на агресивній поведінці з журналістами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter