Криворізьку школярку госпіталізували після розмови з директоркою: мати дівчинки каже про булінг

Дата: 28 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У Кривому Розі школярку госпіталізували з підвищеним тиском після розмови з директоркою загальноосвітньої школи №48. Мати дівчинки написала заяву до поліції щодо булінгу, однак колеги освітянки та частина батьків вступилися за неї. 

Про це повідомляє Суспільне. 

Школа №48 у Кривому Розі. Фото: Криворізький ресурсний центр

Інцидент, який, за словами матері, й призвів до погіршення стану її доньки трапився 23 вересня. Тоді восьмикласниця Таміла Лютікова запізнилася на перший урок “Вчимося бути громадянином”, який викладає директорка Ольга Лузан. Причиною цього були нібито проблеми з транспортом. 

“Починає: чому ти запізнилася, чому тебе весь клас чекає, я чекаю. І це все вона говорить не спокійно, а криками. Мені стало страшно, і я почала трястись”,розповіла школярка журналістам ТСН. 

Таміла зазначає, що до цього інциденту кричати на неї могли її друзі-однолітки, однак не дорослі. Весь урок вона просиділа в класі попри свій стан, а на наступному занятті класна керівниця відправила її до медичної сестри. Та зафіксувала в дитини підвищений тиск. 

“У неї були завищені показники. Спочатку 120 на 80, я викликала швидку і фіксувала це. А вже коли прибула швидка, то було 140 на 90”, – розповіла Олена Яковлєва.

Згодом Тамілу госпіталізували. Мати школярки Ірина каже, що медики стабілізували тиск доньки, однак ще тиждень або й більше та має провести в лікарні. Вона запевняє, що написала заяву до поліції через булінг: 

“Я це розцінюю як булінг з боку викладача. Доведення дитини до лікарні, до нервового зриву, до гіпертонічного кризу. Вчитель не має так себе поводити”.

У 2019 році директорка школи напала на журналістів місцевого телеканалу, які приїхали знімати репортаж про дерева на даху закладу

Своєю чергою директорка переконує, що не вчиняла дій, які б призвели до погіршення стану дівчинки. 

“Будь ласка, поясни мені: чому ти зараз не на своєму робочому місці. Все. Більше в нас ніякого діалогу не було, ми продовжили роботу”, – стверджує вона. 

Увагу на інцидент звернув депутат Тернівської районної ради Кривого Рогу Юрій Понькін, який розповів, що це не перший випадок, пов’язаний з цією школою. Він також повідомив, що Таміла має хронічні захворювання, про які було відомо директорці. Про хронічні захворювання розповідала й медсестра закладу, яка також каже, що у вересні школярка мала пройти перевірку в кардіолога, однак не зробила цього. 

Наразі батьки учнів школи №48 звернулися зі скаргою до районного відділу освіти, де пообіцяли розібратись у ситуації. Водночас інша частина батьків школярів та колег Лузан вступилася за неї.

Раніше Лузан уже дозволяла собі агресивно поводитися з журналістами місцевого телеканалу. У 2019 році, коли ті приїхали знімати репортаж про дерева на даху закладу, освітянка виштовхала їх із криками, чіпала кореспондентку за мікрофон та намагалася прибрати камеру оператора. 

В Україні за цькування неповнолітнього можна отримати штраф або громадські роботи, а з вересня минулого року поліція почала ставити на облік булерів.

Як показують соціологічні дослідження, майже 80% українських учнів вважають взаємоповагу та відсутність цькувань запорукою якісної освіти. Однак не всі освітяни, вочевидь, поділяють цю думку. 

У травні поточного року на Львівщині оштрафували директорку місцевого ліцею, яка ображала дітей. Окрім недоречних коментарів щодо зовнішності учениць 10-го класу жінка погрожувала не пускати до школи тих, кого побачить у неналежному, на її думку, вигляді. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter