Поліція ставитиме булерів на облік

Дата: 30 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Поліція почне ставити на облік дітей, яких визнали винними в цькуванні. 

Про це повідомив освітній омбудсман Сергій Горбачов. 

Відповідний указ, що вносить зміни до інструкції з організації роботи підрозділів ювенальної превенції, набрав чинності ще наприкінці серпня. Підставою для взяття на облік буде копія постанови суду про притягнення дитини, її батьків або осіб, що їх замінюють, до відповідальності за цькування. 

Горбачов повідомив, що профілактичний облік – це комплекс різних заходів, а тому діти зі списку булерів отримуватимуть допомогу. Так, поліцейські ювенальної превенції:

  • проводитимуть ознайомлювальні, попереджувальні та виховні бесіди не рідше ніж один раз на місяць;
  • проводитимуть ознайомлювальні, попереджувальні бесіди з батьками дитини, її законними представниками, членами сім’ї, щоб усунути причини та умови, які спонукали дитину цькувати;
  • складуть план заходів з індивідуальної профілактики на основі характеристики та індивідуально-психологічних особливостей дитини;
  • встановлять умови проживання дитини, а також чинники, які можуть негативно на неї впливати й спонукати до булінгу;
  • вживатимуть інших профілактичних заходів, передбачених законодавством.

Зняти з обліку дитину, що вчиняла булінг, можна буде через рік після правопорушення, але тільки якщо булер за цей час більше не вдавався до насильства. 

Нагадаємо, що у 2018 році в українському законодавстві з’явилося поняття “булінг”, а тому за цькування неповнолітнього тепер можна отримати штраф або покарання у вигляді громадських робіт від 20 до 40 годин.

Однак, за словами експертів, працівники поліції не приділяють уваги питанням оформлення адміністративних справ за цією статтею, а грошове стягнення як вид покарання взагалі вкрай низьке. Так, у 109 справах про булінг суди наклали грошове стягнення загалом на понад 109 тис. грн, водночас з них сплатили тільки трохи більш ніж 19 тис., що дорівнює 17%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter