У Миколаєві працівники СБУ кілька годин утримували журналіста і вилучили його телефон

Дата: 26 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) закликає Службу безпеки України провести службове розслідування щодо працівників, які затримали журналіста, координатора руху “Під контролем” і редактора сайту “НікВєсті” Олега Деренюгу в Миколаєві.

У повідомленні НМПУ зазначається, що 24 серпня спеціаліст зі зв’язків з громадськістю Миколаївського обласного управління СБУ Микола Вілкул запросив журналіста і під час зустрічі, журналісту повідомили, що з його номера телефону було здійснено дзвінок з повідомленням про мінування Соборної площі Миколаєва, а також, що за цим фактом порушено кримінальне провадження.

“Упродовж чотирьох годин журналіста допитували без присутності адвоката, та вилучили його телефонний пристрій задля проведення експертизи. Всі вище наведені аргументи мають ознаки порушення прав журналіста, тому ми звертаємось до Служби безпеки України з вимогою провести належне службове розслідування про перевищення повноважень особами, які затримали журналіста 24 серпня”, – йдеться в заяві НМПУ.

В НМПУ звертають увагу на грубе порушення процесуального законодавства, згідно з яким тимчасовий доступ до речей та документів надається лише на підставі ухвали слідчого судді, а також порушення ч.2 ст. 168 КПК України, яка передбачає, що тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження здійснюються лише у разі,  якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду.

Також організація закликає Генеральну прокуратуру України забезпечити належний процесуальний контроль та дати належну правову оцінку діям правоохоронних органів.

НМПУ просить Уповноваженого з прав людини вжити заходів для недопущення подібних порушень прав і свобод журналістів, Раду з питань свободи слова та захисту професійної журналістської діяльності при президенті розглянути випадок порушення прав журналіста та вжити належних заходів і унеможливити подібні утиски свободи слова.

Організація закликає голову комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації вжити належних заходів для недопущення подібних порушень прав і свобод журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter