У вересні через протести в Ірані загинули понад два десятки дітей – Amnesty International

Дата: 15 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Під час протестів в Ірані за останні 10 днів вересня загинули щонайменше 23 дитини. Майже половину з них вбили іранські сили безпеки 30 вересня.

Про це повідомляє CNN.

AFP/Getty Images

У звіті на 19 сторінок, опублікованому Amnesty International 13 жовтня, йдеться про те, що за останні 10 днів вересня іранські силовики вбили щонайменше 23 дитини. Відомо, що деяким із загиблих було лише по 11 років.

“Серед постраждалих дітей – 20 хлопчиків віком від 11 до 17 років і три дівчинки, двом з яких було 16 років, одній – 17 років”, – йдеться в повідомленні.

У правозахисній організації заявили, що “майже половина зареєстрованих дітей-жертв” належала до меншин. Їх вбили іранські сили безпеки під час “кривавої п’ятниці” 30 вересня – Amnesty International назвала цю дату “найсмертоноснішим днем” репресій в Ірані.

“Сили безпеки Ірану абсолютно безкарно вбили щонайменше 23 дітей і поранили набагато більше, намагаючись придушити дух опору серед молоді країни та за будь-яку ціну зберегти залізну владу”, – йдеться в заяві Amnesty.

У правозахисній групі вважають, що сили безпеки Ірану вбили набагато більше дітей. Amnesty International продовжують розслідування.

Нагадаємо, в Ірані школярки взяли участь у протесті проти влади. Вони познімали хіджаби, розмахували ними й скандували гасла проти священнослужителів. 

Раніше ZMINA повідомляла, що заворушення в країні почалися через смерть 22-річної курдської жінки Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter