Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих військовополонених, яких росіяни утримували в Оленівській колонії

Дата: 30 Липня 2022
A+ A- Підписатися
Українська сторона розпочала процедуру повернення тіл загиблих військовополонених, яких окупанти утримували в Оленівській колонії на Донеччині. Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець направив відповідний запит щодо повернення тіл загиблих на підконтрольну українській владі територію, щоб родичі могли їх поховати.
 
Про це він повідомив в ефірі єдиного телемарафону.
 
Дмитро Лубінець. Джерело: “Укрінформ”

Лубінець підтвердив, що 29 липня звернувся до Міжнародного червоного хреста, Моніторингової місії ООН, щоб йому як українському Омбудсману, надали можливість відвідати Оленівську колонію. А також закликав також надати йому можливість відвідати поранених полонених захисників України.

Обов’язкове відвідування поранених. Свідчення поранених слугуватимуть додатковим доказом того, що насправді там відбулося: як відбувався процес переведення, що казали хлопцям, чому їх переводять і саме в цей барак. Наскільки ми знаємо, позитивних змін в умовах тримання там не було”, пояснив Лубінець.

Він також звернувся і до російської Омбудсманки Москалькової, щоб та теж поїхала.

За його словами, поки українська сторона не може туди доїхати, влада аналізує поширене відео: як стоять обгорілі ліжка, тіла загиблих тощо. Наразі припускається, що був вибух зсередини будівлі.

“Перше: цей барак був побудований окремо, і для нас це показник того, що ця військова операція давно готувалася. Крім того, про це кажуть проросійські Telegram-канали, де ще в червні обговорювалося, що ЗСУ “розглядають, що будуть бити по Оленівці”. Був такий інформаційний вкид”, сказав Дмитро Лубінець.

Український Омбудсман також додав, що умови утримання людей в Оленівській колонії порушують пункти Женевської конвенції.

“По-перше, ця установа не може бути розрахована на таку кількість людей, там їх тисячі перебувало. Неодноразово ми порушували питання перед МКЧХ, щоб вони мали туди доступ і фіксували: порушення умов тримання, кількість [утриманих], немає достатньо їжі, води, медичного забезпечення. І найголовніше – це поблизу лінії зіткнення”, сказав він.

Лубінець висловив думку, що міжнародні експерти мають приїхати в Оленівку і взяти усі матеріали для експертизи.

Нагадаємо, що 29 липня патронатна служба “Азову” підтвердила загибель своїх полонених бійців внаслідок обстрілу колонії в окупованій Оленівці Донецької області. Генштаб ЗСУ зазначив, що Росія здійснила артобстріл колонії, щоб приховати катування і вбивства полонених, а також звинуватити ЗСУ у скоєнні “воєнних злочинів”. А за інформацією Медійної ініціативи за права людини, у колонії в Оленівці стався вибух, а не обстріл.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter