Зеленський не прийшов на ініційовану ним зустріч з послами G7 щодо судової реформи

Дата: 17 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

В Офісі президента відбулася робоча зустріч, присвячена імплементації законів щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів та щодо порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя. На ініційовану Володимиром Зеленським зустріч той замість себе відправив заступника керівника свого офісу Андрія Смирнова.

Про це повідомили в Офісі президента. 

Фото: Офіс президента

У понеділок 13 вересня Рада суддів не підтримала жодного із запропонованих кандидатів на посаду в Етичній раді, що має очистити від недоброчесних членів Вищу раду правосуддя, чим фактично заблокувала подальше проведення судової реформи. Антикорупційні активісти незадовго до голосування припускали, що рада вчинить такий крок. 

“Хочу закликати Раду суддів України виконати покладену на неї законом місію та делегувати своїх представників до Етичної ради, щоб це не сприймалося як блокування реформи ВРП і судової реформи як такої. Задля того щоб паралельно відбувався конкурсний відбір на вакантні посади у ВРП і перевірка чинних членів ВРП, Етична рада має бути сформована не пізніше початку жовтня”, – сказав під час зустрічі запрошений голова парламентського комітету з питань правової політики Андрій Костін.

На захист Ради суддів під час зустрічі виступила голова Верховного Суду Валентина Данішевська. Вона зазначила, що “хоча Рада суддів і не обрала з першого разу представників до Етичної ради, цим вона не порушила закон, і вони надалі голосуватимуть, поки не оберуть цих осіб”. Голова Ради суддів Богдан Моніч запевнив, що очолюваний ним орган налаштований виконати закон і зробить це, однак додав, що вже РС підготувала пропозиції щодо удосконалення процедури обрання членів Етичної ради. 

Своєю чергою заступник глави місії у посольстві Великої Британії в Україні Ніколас Гаррокс нагадав, що Україна вже має якісне законодавство щодо очищення та перезапуску Вищої ради правосуддя, і його потрібно виконувати.

Рада суддів України. Фото: rsu.gov.ua

У підсумку учасники підписали спільну заяву, в якій висловили категоричне несприйняття будь-яких спроб поставити під загрозу імплементацію життєво важливої судової реформи. Не підписали документ, пославшись на посадові обмеження, представники Ради суддів та Верховного Суду. 

“Заявити позицію і щось пообіцяти зробити спромоглися тільки ті, хто свою частину реформи і так зробив – народні депутати, що проголосували за закон, і міжнародні організації, які своїх експертів делегували до Етичної ради в строк. Натомість Рада суддів усно пообіцяла Етичну раду таки сформувати, але… може десь до кінця жовтня. І то не факт. І продовжує шантажувати пів світу, бо їй знов щось не подобається”,коментує результати зустрічі експерт та голова Фундації DEJURE Михайло Жернаков

Нагадаємо, що в липні Верховна Рада, попри великий спротив низки депутатів, ухвалила законопроєкт про порядок обрання та призначення на посади членів Вищої ради правосуддя, а також залишила ключовий голос у конкурсній комісії до Вищої кваліфікаційної комісії суддів за міжнародними експертами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter