Обіцянки талібів про вільну та безпечну діяльність незалежних медіа Афганістану нічого не варті – Комітет захисту журналістів

Дата: 09 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

В Афганістані таліби швидко доводять, що їхні попередні обіцянки дозволити місцевим незалежним медіа продовжувати вільно та безпечно діяти нічого не варті: лише за кілька днів вересня бойовики затримали принаймні 14 журналістів, які висвітлювали акцію протесту в країні, – щонайменше шість них зазнали насильства під час арештів.

Про це йдеться в заяві Комітету захисту журналістів (CPJ), оприлюдненій на сайті організації. 

Джерело: cpj.org

Серед затриманих – відеоредактор та відеорепортер щоденної газети Etilaatroz, які висвітлювали протести жінок у Кабулі. За словами джерел CPJ, їх доставили до відділу поліції в Кабулі, де розділили у двох кімнатах, ображали та били. Редактора видання Закі Дар’ябі та двох журналістів, які прийшли до поліції, щоб переконати талібів звільнити колег, за інформацією ЗМІ, також затримали. Згодом усіх звільнили, повідомив у твіттері Дар’ябі. 

У твіттері газети також розмістили світлини, де на тілах репортерів видно сліди побиття батогами. 

Джерело: Twitter @Etilaatroz

Згідно з відео, опублікованим у твіттері Дар’ябі, він не міг ходити без сторонньої допомоги.

Світлини жорстоко побитих журналістів розмістив також користувач @yamphoto у твіттері.

Джерело: Twitter @yamphoto

Водночас бойовики руху “Талібан” під час протестів у Кабулі забрали до місцевого відділку поліції двох журналістів газети Los Angeles Times. За інформацією видання, там їм заявили, що фотографувати протести “незаконно”, і наказали видалити всі фото. Потім журналістів супроводили до автомобіля і стежили, поки вони не виїхали, йдеться в повідомленні.

Також затримували, а пізніше звільнили місцевого продюсера EuroNews, пише Los Angeles Times і твіттер видання. Колега продюсера розповів, що три бойовики “Талібану” били його в обличчя, конфіскували телефон і гаманець, які повернули йому після звільнення. 

Зазнав затримання також оператор приватної телекомпанії “TOLO News” Вахіда Ахмаді, коли знімав акцію протесту біля президентського палацу в Кабулі.

За інформацією видання, таліби вилучили камеру Ахмаді, наділи йому наручники та відвезли до військового штабу “Талібану” в Кабулі. Журналіста вдалося звільнити приблизно через три години після перемовин із представниками талібів. Камеру з відео йому повернули. 

Ще двох журналістів місцевого мовника бойовики затримали біля президентського палацу під час висвітлення протестів у столиці, повідомили CPJ афганські медійники на умовах анонімності через побоювання щодо репресій з боку талібів. Вони розповіли, що таліби кинули журналістів на землю і били обох по головах мікрофоном, зламавши його. Потім їм наділи наручники та доставили до офісу Національного управління безпеки. Там їх також сильно побили.

Через кілька годин затриманих звільнили, повернувши камеру, але без карти пам’яті та мікрофона. 

Затримували бойовики Мірзахусейна Садіда – кореспондента Afghan Notes, проєкту американського агентства зі створення контенту. Він знімав та фотографував демонстрантів у Кабулі, коли таліби побили його і відвезли до попереднього офісу міністерства внутрішніх справ. Пізніше журналіста відпустили, проте вилучений під час затримання телефон так і не повернули.

Ще одного журналіста міжнародної телекомпанії затримали, коли той знімав протест своїм телефоном на площі Занбак, і затягли його до офісу Національного управління безпеки, повідомило CPJ джерело на умовах анонімності. Бійці талібану цілилися журналісту в голову і погрожували, що, якщо він опублікує звіт про талібів, вони застрелять його. Журналіста звільнили приблизно через дві години, його не били, але він отримав психологічне потрясіння.

Окремо CPJ розслідує повідомлення агентства Associated Press про те, що бойовики руху “Талібан” затримали журналіста й, поклавши обличчям у землю, змусили вибачитися за висвітлення протесту в Кабулі, перш ніж звільнити.

Також організація розслідує інцидент, про який у твіттері розповів репортер Еззатулла Мехрдад, що висвітлює події в Афганістані для The Washington Post. Він повідомив, що бойовики затримали фотографа-фрілансера Мортазу Самаді, коли той висвітлював протест проти руху в місті Герат 7 вересня. Його звинуватили в тому, що він “лідер протестувальників і скандував “смерть Емірату”, йдеться у твіті. Станом на 8 вересня журналіст перебував під вартою талібів.

Представник руху “Талібан” в Афганістані Забіхулла Муджахід не відповів на запит CPJ щодо цього. Водночас речник талібів у Катарі Сухаїл Шахін не підтвердив подробиць інцидентів.

“Ми закликаємо талібів виконувати свої обіцянки, припинити бити та затримувати репортерів, які виконують свою роботу, і дозволити ЗМІ працювати вільно, не побоюючись розправи”, – сказав координатор програми CPJ в Азії Стівен Батлер.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Афганістані “Талібан” накладає дуже жорсткі обмеження на всі, навіть неофіційні, ЗМІ, хоча публічно зобов’язався захищати журналістів і поважати свободу преси.

Зокрема, багато місцевих мовників із приходом талібів були змушені зупинити частину програм, оскільки ті наказали їм “поважати ісламське законодавство – шаріат”. Водночас деякі журналісти заявляли, що вимушені відрощувати бороду та носити традиційне вбрання як запобіжний захід.

Також таліби заявляли, що місцеві жінки-журналістки повернуться до роботи, але після встановлення певної правової бази. Проте правозахисна організація “Репортери без кордонів” песимістично оцінила такі заяви.

Нагадаємо, що таліби захопили столицю Афганістану на тлі виведення американських військових 15 серпня. Згодом вони заявили про “завершення війни” в країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter