В Україні вшановуватимуть пам’ять дітей, які загинули внаслідок російської агресії

Дата: 01 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала проєкт постанови щодо вшанування 4 червня Дня пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: з відкритих джерел

Постановою рекомендовано Кабінету Міністрів, місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування розробити та затвердити плани заходів щодо вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Контроль за виконанням постанови запропонували покласти на Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

За даними парламентарів, на території Донецької, Луганської та інших областей із 2014 року внаслідок збройної агресії та інших дій РФ загинуло щонайменше 240 дітей. 

Нагадаємо, у липні минулого року Україну вразила смерть трирічного сина Руслана. Муса грався біля будинку і лишився без нагляду дорослих на 10–15 хвилин, оскільки його маму покликала хвора свекруха. Протягом двох діб хлопчика посилено шукали в селі Строганівка, що під Сімферополем, і зрештою знайшли в стічній ямі утопленим. 

Голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв покладає повну відповідальність за смерть хлопчика на Росію. Адміністрація Сімферопольського СІЗО не пустила Руслана Сулейманова на похорон свого сина.  

Як відомо, всього в Україні наразі близько 58 тисяч дітей отримали статус постраждалих унаслідок воєнних дій. Досі немає закону про соцзахист дітей, які отримали цей статус, а також комплексної державної цільової програми їхньої реабілітації. Низка правозахисних організацій дійшла висновку, що найнезахищенішими в російсько-українській війні лишаються діти.

Раніше ZMINA розповідала, що дає офіційний статус постраждалого внаслідок воєнних дій.

Фотографія обкладинки: thedailybeast.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter