Україна очікує від ЄCПЛ розгляду по суті позову щодо Криму

Дата: 09 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Україна очікує від Європейського суду з прав людини розгляду позову “Україна проти Росії” щодо Криму по суті.

Про це у своєму фейсбуку повідомив очільник Мін’юсту Денис Малюська.

Фото: facebook/Denis Malyuska

Зараз ми очікуємо ухвалення рішення ЄСПЛ щодо прийнятності. Це ще буде рішенням по суті вимог, але точно буде важливим проміжним результатом. Дату оголошення рішення про прийнятність ЄСПЛ розмістить на своєму сайті протягом найближчих декількох днів. Якщо ЄСПЛ визнає справу прийнятною, суд перейде до розгляду скарги України по суті. Якщо ні – воюватимемо в інших справах“, – написав міністр.

Європейський суд з прав людини спочатку розгляне скаргу України проти Росії, а потім індивідуальні скарги громадян України. Наразі на розгляді ЄСПЛ перебувають чотири тисячі позовів громадян, пов’язаних із подіями в анексованому Росією Криму та на Донбасі.

Нагадаємо, що Велика Палата ЄСПЛ вирішила приєднати до справи “України проти Росії” ще дві, які стосуються викрадення дітей бойовиками та справи “Нідерланди проти України”.

Першу заяву проти Росії, Україна подала до ЄСПЛ ще в березні 2014 року, після анексії Криму. Так, у 2019 році під час розгляду цієї справи РФ визнала, що контролює Крим з 18 березня 2014 року, однак раніше визнавала свій контроль на півострові лише з 21 березня 2014-го. Тепер судді розглядатимуть ще й справу про викрадення дітей з державних дитячих будинків бойовиками терористичних організацій “ДНР”/”ЛНР” і їхнє переміщення до Росії. 

Доєднали до єдиної справи й позов Нідерландів проти Росії, який стосується збиття “боїнга” МН17 у 2014 році. Його подав уряд країни, щоб підтримати скарги родичів загиблих у катастрофі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter