У Росії “Радіо Свобода” оштрафували як іноземного агента

Дата: 11 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Російській Федерації видання  “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” та генерального директора її російської служби Андрія Шарого оштрафували на 53,9 млн руб (близько 730 тис. дол) у справах про немаркування матеріалів іноземного агента.

Про це пише “МБХ медиа” з посиланням на дані Московського міського суду.

Джерело: radiosvoboda.org

Загалом до суду надійшло 252 матеріали – по 126 протоколів на вказане медіа та Шарого, з них розглянуто 196. 

Станом на 10 березня редактора оштрафували на 4 млн 900 тис. руб., “Радіо Свобода” – на 49 млн руб. за ч. 1 ст. 19.34.1 Кодексу РФ про адміністративні порушення щодо порушення порядку діяльності ЗМІ-іноагента. Санкція статті передбачає штрафи в розмірі 50 тис. руб. для посадових осіб і в розмірі 500 тис. для юридичних.

У підсумку сума штрафів редакції та її гендиректора може становити до 69,3 млн руб. (приблизно 940 тис. дол.) за умови, якщо до суду не надійдуть нові матеріали.

Про те, що “Радіо Свобода” може закрити російську редакцію через тиск влади РФ на неї у зв’язку із законом про іноагентів, повідомляло The New York Times.

Раніше стало відомо, що в Росії через дію закону про іноземних агентів ліквідували громадську організацію “За права людини”, яка стала наступницею однойменного руху, що існував у країні з кінця 90-х років. 

Так званий закон про іноагентів працює в Росії з 2012 року. До них прирівнюють некомерційні організації, що ведуть політичну діяльність і отримують гроші з-за кордону навіть у межах грантів або пожертвувань. Із 2014 року в списку іноземних агентів опинилися десятки організацій, які займаються правозахистом, допомогою ВІЛ-інфікованим, захистом екології та соціологічними опитуваннями.

Подібний закон працює й у США, але, за словами правозахисників, такі ініціативи влади негативно впливають на громадянське суспільство. Міжнародна правозахисна організація Freedom House в одному зі звітів назвала практику використання законів про іноземних агентів руйнівною для демократії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter