У Росії через закон про іноземних агентів ліквідували організацію “За права людини”

Дата: 02 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії через дію закону про іноземних агентів ліквідували громадську організацію “За права людини”, яка стала наступницею однойменного руху, що існував у країні з кінця 90-х років. 

Про це повідомив російський правозахисник Лев Пономарьов в ефірі телеканалу “Дождь”.

Рух “За права людини” створили в Росії 1997 року, а вже у 2012-му до нього входило понад сотню правозахисних організацій з усієї РФ. Тиск на активістів розпочався у 2013 році, коли російські силовики вдерлися до офісу руху в Москві, внаслідок чого тоді постраждав Пономарьов. Правозахисники тоді казали про рейдерське захоплення, а влада міста запевняла, що виселила активістів з будівлі, яку вони займали від створення руху, законно. 

У 2019 російське міністерство юстиції внесло рух “За права людини” до реєстру “іноземних агентів”, а тому Пономарьов ліквідував рух і замість нього створив організацію без реєстрації юридичної особи.  

В ефірі “Дождя” російський правозахисник наголосив, що “головною проблемою” та причиною ліквідації є те, що ухвалені в РФ закони стосуються і незареєстрованих організацій, які, на думку влади, мають зареєструватися та доповідати про отримані з-за кордону гроші. Нещодавно за ухилення від занесення до списку інагентів у Росії запровадили покарання у вигляді штрафу до 300 тисяч рублів або позбавлення волі строком до двох років. 

“І ось тут є велика проблема. Вона полягає в тому, що в моїй організації працюють близько тисячі експертів по всій країні. І вони не звітують переді мною”, – розповів Пономарьов.

Лев Пономарьов. Фото: з відкритих джерел

Експерти, що працюють в організації, за словами Пономарьова, з маленькою часткою ймовірності зуміють працювати за новими правилами, а тому влада зможе просто штрафувати співробітників “За права людини” по всій РФ. У такий спосіб, як нагадує правозахисник, у Росії “свідомо, крок за кроком” знищують правозахисний рух.

Нагадаємо, що минулого року Лев Пономарьов став однією з перших фізичних осіб у Росії, яких занесли до списку “ЗМІ – іноземних агентів”. 

Сумнозвісний закон про іноземних агентів працює в Росії з 2012 року. До “іноземних агентів” прирівнюють некомерційні організації, які ведуть політичну діяльність і отримують гроші з-за кордону навіть у межах грантів або пожертвувань. Із 2014 року в списку іноземних агентів опинилися десятки організацій, які займаються правозахистом, допомогою ВІЛ-інфікованим, захистом екології та соціологічними опитуваннями.

Закон про іноземних агентів працює й у США, але, за словами правозахисників, такі ініціативи влади негативно впливають на громадянське суспільство. Міжнародна правозахисна організація Freedom House в одному зі звітів назвала практику використання законів про іноземних агентів руйнівною для демократії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter