У Росії вперше зарахували фізичних осіб до списку “ЗМІ – іноземних агентів”

Дата: 29 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції Росії внесло перших п’ятьох фізичних осіб до реєстру “іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента”.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Фото – Сергій Карпов / ТАСС / Радіо Свобода

Так, до реєстру потрапили правозахисник Лев Пономарьов, громадянська активістка Дар’я Апахончич, журналісти Людмила Савицька і Сергій Маркелов, які співпрацюють із “Радіо Свобода”, а також автор “Радіо Свобода” і головний редактор сайту “Псковська губернія” Денис Камалягін.

На яких підставах вони потрапили до реєстру, Міністерство юстиції РФ не пояснює.

Російське законодавство передбачає, що “ЗМІ – іноземним агентом” можуть визнати фізичну особу, яка поширює матеріали видання або юридичної особи, визнаної іноземним агентом, бере участь у їхньому створенні й отримує закордонне фінансування.

Раніше до цього реєстру іноземних агентів потрапили, зокрема, “Радіо Свобода” та його регіональні проєкти, телеканал “Настоящее время”, а також ще кілька підрозділів медіакорпорації “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода”.

Це накладає на ЗМІ додаткові обмеження: наприклад, обов’язок надавати регулярні фінансові звіти про свою діяльність і в певний спосіб маркувати свої публікації в ЗМІ.

У “Радіо Свобода” це розцінюють як “небезпечні зусилля, спрямовані на переслідування журналістів, і кроки до того, щоб громадяни Росії отримували тільки схвалену Кремлем інформацію”.

Російські посадовці вважають закон “симетричною відповіддю” на те, що російський спонсорований з бюджету канал RT змушений був реєструвати підрозділ у США на виконання американського закону про іноземних агентів. Однак RT здійснює цілодобове телемовлення в кабельних мережах по всій території США, натомість доступ до кабельних мереж і ефірного теле- і радіомовлення для іноземних ЗМІ в Росії значно обмежено.

Віцепрезидентка та головна редакторка “Радіо Свобода” Дейзі Сінделар засудила рішення влади РФ занести до списку “ЗМІ – іноземних агентів” п’ятьох фізичних осіб – громадян Росії.

“Те, що професійні журналісти опинилися серед перших із тих, кого Росія назвала “іноземними агентами”, заслуговує на осуд. Наші колеги з проєкту “Север.Реалии” відповідально підходили до інформування про безліч проблем: від свободи слова до корупції місцевої влади і зростання числа жертв коронавірусу. Своїм сьогоднішнім рішенням Міністерство юстиції недвозначно дає зрозуміти, що чесне повідомлення про факти є для нього злочином і що воно не зупиниться ні перед чим у своїх спробах змусити замовкнути голоси людей, що прагнуть інформувати, захищати й давати можливість висловитися своїм співвітчизникам, громадянам Росії”, – сказала Сінделар.

Читайте також: Як Дубінський пропонує призначати “іноземних агентів” у “кращих” традиціях держави-агресора

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter