Звільнені за корупцію посадовці Міноборони могли завдати збитків ще на майже мільярд гривень, торгуючи з росіянами

Дата: 08 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Про нові підозри в розтраті майна і перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань повідомили колишнім заступнику міністра оборони, керівнику Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони, а також ексначальнику управління розвитку речового забезпечення Центрального управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ.

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Нові підозри стосуються можливого розкрадання майже 950 мільйонів гривень. 

Згідно з даними слідства, Міноборони та східноєвропейська компанія у 2022-му уклали договір на постачання 50 тисяч бронежилетів. Продукція, згідно з висновками судово-балістичних та товарознавчих експертиз, не відповідала стандартам.

Слідчі кажуть, що кінцевим резидентом компанії, в якої купували бронежилети, є громадяни Росії. 

Санкція інкримінованих експосадовцям статей передбачає позбавлення волі на строк до 15 років.

Імен підозрюваних у повідомленні не називають, але щонайменше один з них – це колишній заступник міністра оборони Олексія Резнікова В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ. Торік він подав у відставку після того, як журналіст “Дзеркала тижня” Юрій Ніколов опублікував розслідування про корупцію в відомстві. 

У міністерстві, підтримавши відставку, казали, що “озвучені звинувачення є необґрунтованими та безпідставними”, а крок Шаповалова називали “достойним вчинком у традиціях європейської та демократичної політики”. 

Сам Шаповалов себе винним не вважав, а ексміністр Резніков до останнього переконував, що публікації журналістів щодо корупції в Міноборони були “інспірованою та спланованою історією” з різними бенефіціарами. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Водночас протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, були одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter