Підозрюваний у корупційній справі ексзаступник міністра оборони каже, що невинуватий

Дата: 14 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Звільнений заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов відкидає звинувачення в дотичності до закупівлі неякісних харчів та речей для військових. 

Про це він повідомив “Українській правді”. 

Фото: АрміяІнфо

Шаповалов відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, а посаду він утратив після того, як журналіст “Дзеркала тижня” Юрій Ніколов опублікував розслідування про корупцію в Міноборони. 

У міністерстві, підтримавши звільнення посадовця, водночас казали, що “озвучені звинувачення є необґрунтованими та безпідставними”, а звільнення називали “достойним вчинком в традиціях європейської та демократичної політики”. 

Шаповалов у відповіді на запитання журналістів сказав, що до повідомлення про підозру ніхто з керівництва йому “нічого не повідомляв і навіть припущень не виникало”. 

Щодо закупівель, які викликали підозри правоохоронців, Шаповалов зазначив, що відбувалися вони навесні 2022 року, коли, за словами посадовця, стосовно одягу і засобів індивідуального бронезахисту Генеральний штаб за два місяці збільшив потребу вчетверо. 

Слідчі вважають, що Шаповалов давав вказівки директору департаменту закупівель Богдану Хмельницькому щодо того, з ким укладати договори. 

“Я особисто не займався безпосереднім пошуком (постачальників. – Ред.)… Я ніколи не давав йому вказівок щодо вибору постачальника або умов постачання. Я особисто не займався обробкою договорів на предмет ціни або інших істотних умов”, – переконує колишній заступник міністра. 

У повідомленні щодо вручення підозри Хмельницькому, не вказуючи імені підозрюваного, правоохоронці публікували світлини закуплених бронежилетів, які пройшли дві незалежні експертизи якості. 

“Поставлену нам продукцію некоректно називати неякісною. Певні позиції виявилися частково неналежної якості. Необхідно розуміти, що стандарти НАТО (тобто країн-постачальників) і українські стандарти певним чином відрізняються. Разом з тим усі товари мали балістичні сертифікати визначених та акредитованих міжнародних лабораторій. Тому на момент укладання договорів питань до належної якості не виникало і припущень щодо неналежної якості виникати не могло… Питання можуть бути поставлені до виробників та міжнародних експертних установ”, – вважає Шаповалов. 

Ексзаступник міністра оборони каже, що до 24 лютого минулого року закупівлі відбувалися лише в українських постачальників, а міжнародні договори не передбачають усіх вимог, які прописано у внутрішніх нормативах.

“Крім того, проводити контроль якості, як це було до 24 лютого, було просто неможливо. Деякі експертизи навіть у мирний час можуть тривати місяць і більше. Посадові особи МО не мали підстав не довіряти міжнародним сертифікатам якості на продукцію, яка постачалася”, – говорить посадовець. 

Відкинув свою причетність Шаповалов і до закупівлі харчів за завищеними цінами: “Я особисто не мав відношення ані до відбору постачальників, ані до формування цінових або інших умов договорів… Відповідно, ніколи нікого не лобіював”. 

Гроші, знайдені під час обшуку в керівників підприємств, залучених до схеми з постачанням харчів для військових

Експосадовець підкреслив, що його не звільнили, а він написав заяву за власним бажанням, яку керівництво неохоче підтримало. 

“Я вирішив піти, бо вважав такий вчинок єдиним вірним на той момент. Разом з тим я пішов з посади не через власні помилки, а через помилки моїх підлеглих… У міністра не було претензій до моєї роботи, він не хотів, щоб я йшов з посади, але я це питання для себе на той момент остаточно вирішив”, – каже Шаповалов. 

Також колишній заступник міністра нагадав, що офіційно підозрюють його не в корупційному злочині. Підозру йому висунули за перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, втім над розслідуванням оборудок у Міноборони працювало серед інших Національне антикорупційне бюро. 

“Інкриміноване мені кримінальне правопорушення не є корупційним. Мене не підозрюють у корупції, але певні особи, які є лідерами суспільної думки, маніпулюють цим”, – вважає він. 

Після публікації тексту журналіста Ніколова щодо корупційних закупівель Міноборони звернулося до СБУ, щоб там розслідували “поширення завідомо неправдивих відомостей, які шкодять інтересам оборони в особливий період”. Тепер у міністерстві активісти-антикорупціонери та журналісти-розслідувачі допомагають створити антикорупційну раду, яка б допомогла уникнути подібного. 

Втім, міністр оборони Олексій Резніков досі називає публікації журналістів щодо корупції в Міноборони “інспірованою та спланованою історією”, у якої є різні бенефіціари. 

“Я хочу попросити всіх, хто має критичне мислення, знайти першу публікацію про нібито яйця за 17 грн, роздрукувати форматом А3 сторінку додатка і надіслати мені обведене червоним маркером, де ви бачите, що штука – 17 грн. Ви там цього не знайдете. Тому міф про яйце за 17 грн залишається міфом”,сказав міністр в інтерв’ю виданню “Ліга”.

У відповідь на це автор розслідування про корупцію в Міноборони Юрій Ніколов опублікував скриншот додатка з документів на прохання міністра. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Водночас протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, були одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter