ЗСУ отримали майже 5 тисяч заявок від медійників на прескарти нового зразка

Дата: 01 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Журналісти та журналістки, представники медіа подали майже 5 тисяч заявок на отримання прескарт Збройних сил України нового зразка, 75% заявників уже отримали акредитацію, решта заявок перебуває на верифікації Служби безпеки України, оскільки переважна більшість із них надійшла протягом останніх двох тижнів.

Про це повідомила пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

Джерело: UNESCO

Останній день дії прескарт ЗСУ старого зразка – 1 травня 2023 року. Надалі допуск до районів ведення бойових дій представників та представниць медіа можливий лише за картками нового зразка. 

Зміни визначено наказом Головнокомандувача ЗСУ №73 від 03.03.2022 “Про організацію взаємодії між Збройними Силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану”.

У разі необхідності верифікації чинності акредитації діє відповідний номер гарячої лінії 089 420 18 64.

Також з питань акредитації можна звертатися на електронну адресу newsmodu@gmail.com.

Інформацію щодо подання заявок для акредитації можна знайти тут.

Нагадаємо, що в Україні з 3 березня 2023 року змінили правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану. Водночас командувачі в районах відповідальності отримали право визначати “червону”, “жовту” та “зелену” зони для роботи медійників. У “червоній” медійникам працювати заборонено, в “жовтій” можна перебувати лише в супроводі пресофіцера або іншої уповноваженої особи, у “зеленій” можна працювати вільно.

Згодом очільниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомила, що Збройні сили України здатні забезпечити супровід акредитованих представників ЗМІ для роботи в так званій жовтій зоні.

Водночас із критикою нового порядку акредитації журналістів і зонування територій, де ведуться бойові дії, виступили МедіарухКомітет захисту журналістів та “Репортери без кордонів”.

Дозволити медійникам доступ до лінії фронту українську владу закликала Асоціація журналістів Німеччини (DJV).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter