Зросла кількість постраждалих унаслідок обстрілу росіянами точки евакуації в Херсоні, серед них – волонтер з Німеччини

Дата: 08 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок російського обстрілу Херсонщини під час евакуації цивільних кількість потерпілих зросла до 18, одна людина загинула.

Про це повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін у телеграм-каналі. 

Фото: Стас Юрченко (Ґрати, Reuters)

За його словами, безпосередньо в Херсоні поранення отримали дев’ять осіб. Всі вони були залучені до евакуації містян із затоплених населених пунктів. Серед постраждалих від обстрілів росіян – двоє працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, правоохоронець, лікар, волонтер з Німеччини.

Про те, що росіяни 8 червня обстріляли в Херсоні точку евакуації цивільних із затоплених унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС населених пунктів, першими з місця події розповіли журналісти Стас Козлюк і Стас Юрченко. Останній зміг зняти моменти “прильотів”.

За їхніми даними, російські військові били по людях з артилерії та “градів”.

Згодом стало відомо про загибель одного й поранення ще двох людей під час обстрілу росіянами Херсона та області. Про це повідомила пресслужба прокуратури Херсонщини.

Також, за даними прокуратури, в одному із сіл через обстріли травми отримали четверо місцевих мешканців. Пошкоджені об’єкти цивільної інфраструктури.

Розпочато досудове розслідування в кримінальних провадженнях за фактом порушення законів та звичаїв війни – частини 1 та 2 статті 438 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, що Каховську ГЕС російські війська підірвали вранці 6 червня, вона не підлягає відновленню. Після цього рівень води в селах та містах почав швидко підвищуватися, через загрозу затоплення на правому березі Дніпра почали евакуацію населення.

Станом на ранок 8 червня було відомо, що внаслідок підриву під водою опинилося 600 квадратних кілометрів Херсонської області, з них 32% – правобережжя та 68% – лівий берег; середнє підтоплення становило 5,61 метра.

Українські посадовці кажуть про “найбільшу техногенну катастрофу в Європі за десятиліття”, а західні партнери України висловлюють обурення, називаючи підрив воєнним злочином.

Контакти для евакуації та допомоги можна знайти тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter