Під водою опинилося 600 кв. кілометрів Херсонщини, з них майже 70% – це лівобережжя

Дата: 08 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС під водою опинилося 600 квадратних кілометрів Херсонської області, з них 32% – правобережжя та 68% – лівий берег; середнє підтоплення становить 5,61 метра.

Такі дані станом на 8 червня навів голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін у власному телеграм-каналі.

Джерело: пресслужба ДСНС

Він наголосив на тому, що попри небезпеку та постійні російські обстріли триває евакуація із зони підтоплення.

За його даними, станом на 6-ту годину ранку небезпечні території покинули 1999 мирних жителів, найбільше – з мікрорайону Корабел (1495).

“Люди втомлені, але забезпечені та нагодовані. Бажання виїжджати далі, в інші області, немає”, – уточнив Прокудін.

Джерело: пресслужба ДСНС

Водночас, за даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, станом на 8-му годину ранку з підтоплених територій евакуйовано 1995 людей, з них 103 дитини. Врятовано 334 мирних жителів, зокрема 15 дітей. 168 українці отримали психологічну допомогу.

За попередніми даними, на правобережжі Дніпра підтоплено 20 населених пунктів та 2629 будинків.

Джерело: пресслужба ДСНС

Раніше ZMINA повідомляла про те, що, за даними міського голови Євгена Рищука, в окупованому місті Олешки в Херсонській області є перші загиблі внаслідок підйому води, спричиненого підривом російськими військовими греблі на Каховській ГЕС.

Каховську ГЕС російські війська підірвали вранці 6 червня, вона не підлягає відновленню. Після цього рівень води в селах та містах почав швидко підвищуватися, через загрозу затоплення на правому березі Дніпра почали евакуацію населення.

Українські посадовці кажуть про “найбільшу техногенну катастрофу в Європі за десятиліття”, а західні партнери України висловлюють обурення, називаючи підрив воєнним злочином. 

Контакти для евакуації та допомоги можна знайти тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter