Міська влада каже, що в окупованих Олешках є перші загиблі внаслідок підриву Каховської ГЕС

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

В окупованому місті Олешки в Херсонській області є перші загиблі внаслідок підйому води, спричиненого підривом російськими військовими греблі на Каховській ГЕС. 

Про це в ефірі “Еспресо” розповів мер Євген Рищук.

Скриншот відео

Посадовець не зазначив, про яку саме кількість загиблих ідеться. 

“Мені прийшла підтверджена інформація. Скільки людей, я ще не знаю”, – каже він. 

Згодом у коментарі “Суспільному” мер уточнив, що загинули троє людей. За його словами, надвечір російські військові почали евакуювати людей з дахів. За його словами, місто затоплене на 90%, а рівень води на деяких вулицях сягає трьох метрів.

Керівниця Олешківсьої МВА Тетяна Гасаненко повідомила, що евакуюватися з міста самостійно наразі неможливо − окупанти забороняють це робити. Натомість загарбники пропонують людям їхати тільки до Краснодарського краю РФ.

Рищук також нагадав про те, як російські військові незадовго до підриву відбирали в місцевих плавзасоби. ZMINA розповідала про такі випадки. 

“Вони (росіяни. – Ред.) знущаються з людей. Люди самі по собі рятуються, збираються в центрі міста, в лікарні, де вже понад 300 людей. Люди шукають прихисток, де було б сухо, дах над головою і виживати”, – розповідає мер. 

За словами Рищука, в Олешках уже проблеми з електроенергією та питною водою, яку більшість людей брала з облаштованих у них удома свердловин. МОЗ побоюється, що хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ можуть опинитися в криницях та відкритих водоймах, а це призведе до масового зараження людей. 

Центр контролю та профілактики хвороб уже збирає зразки для аналізів у районах підтоплення. 

На окупованій частині Херсонщини місцевим мешканцям, які опинились у пастці внаслідок підриву росіянами греблі на Каховській ГЕС, окупаційна влада не допомагає з виїздом та чинить перешкоди волонтерам, які намагаються рятувати людей. Через це українські посадовці закликають міжнародні організації допомогти з евакуацією. 

З таким же закликом вже виступив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Втім, в інтерв’ю виданню Bild президент Володимир Зеленський розповів, що великі організації “або не дали відповіді на запит України про допомогу, або вона була, по суті, відмовою “в дипломатичних формулюваннях”.

Нагадаємо, що Україна вже повідомила Міжнародний кримінальний суд про підрив Росією дамби Каховської ГЕС. 

Українські правоохоронці ведуть слідство у відповідній справі за статтями про екоцид та порушення законів та звичаїв війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter