Україна повідомила Міжнародний кримінальний суд про підрив Росією дамби Каховської ГЕС

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Генеральний прокурор Андрій Костін поінформував прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана про підрив дамби Каховської ГЕС російськими окупаційними військами.

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Наслідки підриву дамби на Каховській ГЕС
Костін також підписав та надіслав документ, у якому українська сторона надає Офісу прокурора МКС “всю необхідну інформацію”.

Очільник Офісу генпрокурора наголосив, що підрив росіянами греблі Каховської ГЕС є воєнним злочином, бо станція – це цивільний об’єкт, що містить небезпечні сили. У міжнародному гуманітарному праві для таких об’єктів існує один з найвищих рівнів правового захисту. В ОГП раніше казали, що підрив можуть прирівняти до використання зброї масового знищення.

Ми відкриті до співпраці з МКС і готові надавати всі необхідні докази, які збирають і обробляють прокурори, для встановлення і покарання всіх причетних до цього злочину”, – сказав Костін. 

Українські правоохоронці ведуть слідство в справі щодо підриву греблі Каховської ГЕС за двома статтями – екоцид та порушення законів та звичаїв війни. Над встановленням деталей підриву працюють щонайменше 10 слідчо-оперативних груп, а за допомогою квадрокоптера вже вдалось оглянути п’ять місць подій затоплення. 

Нагадаємо, що орієнтовні збитки водним ресурсам України внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС становлять 2 мільярди гривень. Нині ще не підрахували збитків ґрунтам, об’єктам природно-заповідного фонду, біорізноманіттю, лісовим та іншим природним ресурсам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter