Орієнтовні збитки водним ресурсам України внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС становлять 2 мільярди гривень

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок підриву російськими військовими дамби на Каховській ГЕС водним ресурсам України завдано збитків у щонайменше 2 мільярди гривень. 

Про це розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець

Супутниковий знімок Каховської дамби та прилеглого регіону, зокрема міста Херсона. Фото: Reuters

Обсяг збитків є орієнтовним, тож він може збільшитись. 

Держекоінспекція ще має підрахувати збитки ґрунтам, об’єктам природно-заповідного фонду, біорізноманіттю, лісовим та іншим природним ресурсам.

“Вони мають увійти в загальний перелік воєнних злочинів проти довкілля, які Росія сьогодні чинить на нашій землі”, – додав міністр. 

Остаточно про наслідки різного характеру внаслідок підриву дамби, що утримувала 18 кубічних кілометрів води, можна буде говорити пізніше, але вже зараз Стрілець навів деякі дані: 

  • в результаті підриву до Дніпра потрапило щонайменше 150 тонн мастила з ризиком подальшого витоку ще більшого обсягу, а пляма нафтопродуктів потенційно може “прямувати” в Чорне море;
  • у Чорне море також може потрапити певна кількість утворених внаслідок дій Росії відходів руйнації;
  • під загрозою знищення 333 види тварин і рослин, які мають різний природоохоронний статус, і 25 типів оселищ;
  • деякі екосистеми Україна може втратити назавжди, зокрема у нацпарках “Нижньодніпровський”, “Великий Луг”, “Кам’янська Січ”, “Білобережжя Святослава”. 

Окремо Стрілець розповів про нацпарк “Нижньодніпровський”, до якого входить понад 80 тисяч гектарів природоохоронних земель з рідкісними видами біорізноманіття.

“Тут є Рамсарські угіддя, а також території, що входять до Смарагдової мережі Європи, тобто визнані найбільш цінними і охороняються європейським законодавством. Загалом дев’ять об’єктів Смарагдової мережі (Дніпро-Бузький лиман, Чорноморський біосферний резерват, Олешківські піски) та п’ять Рамсарських угідь потенційно перебувають у зоні ураження”, – каже міністр. 

Нагадаємо, що орієнтовний загальний обсяг інвестицій, необхідних для відновлення завданих росіянами руйнувань в Україні, сягає більш ніж трильйона доларів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter