“Зробіть Поділ знову безпечним”: під МВС протестували проти нападів праворадикалів на заклади району

Дата: 29 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У Києві близько двохсот людей вийшли під будівлю Міністерства внутрішніх справ протестувати проти рейдів та нападів праворадикалів на три розважальні заклади Подолу – бар “Хвильовий”, клуби “К41” та “Closer”. Учасники акції також виступили проти бездіяльності поліції, яку звинувачують у потуранні нападникам, та вимагали відновити безпеку в районі.

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

Фото: ZMINA

Акції “Ми звинувачуємо поліцію” передував напад на київський бар “Хвильовий”: 26 листопада тут розтрощили вікна та меблі, побили охоронців, а також залили приміщення, де перебували відвідувачі, сльозогінним газом. Дванадцятьох імовірних нападників тоді затримали правоохоронці, але того ж вечора відпустили. Напад кваліфікували як “хуліганство”. 

За годину до початку події на контракцію зібралися й представники праворадикальних організацій. Зокрема, Євген Карась, ексочільник С14, а наразі – “Основи майбутнього” та “Суспільства майбутнього”, Андрій Медведько, ексучасник С14, який фігурував як один з головних підозрюваних у справі про вбивство Олеся Бузини, та Крістіан Ударов із “Традиції і порядку”.

Контрдемонстранти підігнали під будівлю МВС автівку з колонками та гучно вмикали популярну серед ультраправих музику на кшталт гурту “Сокира Перуна”, щоб заглушити спікерів основної акції. 

Фото: ZMINA

Тож остання розмістилася ліворуч від будівлі МВС. Обидва заходи один від одного відділяв кордон правоохоронців. 

Фото: ZMINA

Учасники та учасниці тримали в руках плакати та вигукували “За суспільство без насильства”, “За Поділля без свавілля” тощо.   

Першим до мікрофона вийшов співзасновник “Хвильового” Андрій Янковський. Він зазначив, що останніми тижнями невідомі “тероризують”, блокують роботу та залякують відвідувачів і команду закладу:

“Усе почалося 6 листопада, коли в межах так званого “хрестового походу проти наркоманів” до нас прийшли 150 агресивно налаштованих молодиків, які протягом п’яти годин блокували роботу закладу, закидували яйцями, зокрема мене, борошном, кидали петарди, намагалися викурити людей за допомогою димових шашок. Фактично вони тримали нас у заручниках. Що робила поліція під час цієї “мирної” акції? Просто стояла і дивилась”.

Андрій Янковський. Фото: ZMINA

За словами Янковського, на приблизно 50 викликів від команди “Хвильового” та відвідувачів не приїхало жодного патрульного авто:

“Після цього до нас кілька тижнів неодноразово приходили невідомі, вандалили нам стіни насильницькими закликами та погрозами смертю. Поліція продовжувала ігнорувати ці правопорушення, бо вони, як мені сказали, “недостатньо вагомі”. Ми написали декілька заяв, були відкриті провадження, але протягом трьох тижнів жодного руху в цих справах не відбулось”. 

Співзасновник “Хвильового” зауважив, що лише після погрому бару поліція звернула увагу на ситуацію. Зокрема, відбулася зустріч з керівником Національної поліції Києва Іваном Вигівським, а також його заступником та представниками МВС. 

“Вони висловили глибоке занепокоєння ситуацією. Це надзвичайно велике зрушення, але занепокоєння нам не досить. Ми вимагаємо конкретних дій. Зокрема, звільнення та притягнення до відповідальності Павла Василенка, керівника Подільського управління поліції, за скоєні злочини і Йдеться про незаконні затримання і насильство стосовно громадян на Подолі. та бездіяльність підконтрольних йому поліцейських. Ми хочемо, щоб ніколи він надалі не обіймав жодну державну посаду”, – розповів Янковський.  

Він додав, що учасники акції також вимагають відповідальності не лише для тих, хто безпосередньо трощив “Хвильовий”, але й для організаторів цього нападу та “рейду” 6 листопада. 

Натомість керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна наголосила, що напади праворадикалів на Подолі почалися задовго до ситуації з “Хвильовим”, К41 та Closer – з літа минулого року. Тоді прихильники ультраправих ідей нападали на неформальну молодь через зовнішність.  

Людмила Янкіна. Фото: ZMINA

“Частина нападів відбувалася на очах у поліції. Така бездіяльність призвела до того, що маємо зараз. У мене також є гіпотеза, що поліція співпрацює з праворадикалами. Коли останні тільки приїхали сьогодні, вони передавали в гучномовець привіт колишнім колегам-поліцейським. Тому вони вільно почуваються, нападаючи та залякуючи людей”, – вважає правозахисниця.  

Частину її виступу намагався перекричати Євген Карась. Зокрема, він риторично питав: “Якщо насильство проти наркобариг – не вихід, то що вихід?” Він, крім того, називав учасників та спікерів акції “Ми звинувачуємо поліцію” грантовою наволоччю, виродками тощо. Контрдемонстранти також скандували “Наркотики – це смерть” і звинувачували згадані подільські заклади в наркоторгівлі.

Саме “боротьбою з наркопритонами” Карась та представники низки інших праворадикальних організацій раніше аргументували рейд 6 листопада. 

Адвокат Масі Найєм, юридична компанія якого надає підтримку в справі “Хвильового”, під кінець акції висловив думку, що такими заходами праворадикали намагаються “набратися суб’єктності”, показати, що в них “нібито є якась сила”. 

“Ми всі розуміємо, що це не боротьба з наркотиками, я думаю, що тут немає жодної людини, яка скаже, що вона за наркотики. Тому вони вдаються до такої навмисної риторики, вводячи в оману суспільство. У них немає інших інструментів, крім як побити людей, щоб до них була хоча б якась увага. Але ми зробимо так, щоб і поліція, і суспільство подивилися на них здоровими очима”, – підсумував Найєм. 

Після акції правоохоронці супроводили учасників та учасниць до метро.

Водночас, як повідомили в телеграм-каналі “ВПП”, на станції “Майдан Незалежності” на кількох протестувальників напали троє “міцних” чоловіків – відібрали плакат. Як розповіли потерпілі, їх “не стали бити, коли почули, що серед них є іноземець”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter