На Подолі праворадикали напали на художника Бугайчука, якого раніше побили правоохоронці  

Дата: 17 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

На київському Подолі праворадикали напали на художника Дмитра Бугайчука, якого навесні цього року побили правоохоронці.

Про це ZMINA повідомив потерпілий. Відео нападу на Бугайчука та побиття іншого молодика, якого нападники ідентифікували як антифашиста, опублікували також у праворадикальному телеграм-каналі “Катарсис”. 

Напад стався ввечері 15 листопада. Як розповів Бугайчук, він вийшов з однієї з будівель на Подолі та натрапив на групу з кількох десятків молодиків у тактичному одязі та масках:

“Вони мене впізнали, потім почали штовхати та душити моїм шарфом”.

Художника також забризкали сльозогінним газом, били головою об скляну вітрину магазину та вигукували на його адресу образи “толераст”, “барига” тощо. Бугайчук почав кликати на допомогу, однак ніхто не відгукнувся. Після цього нападники просто пішли.

Художник натомість звернувся до Подільського райвідділу поліції. За його словами, правоохоронців “довелося вмовляти”, щоб вони прийняли заяву. Бугайчук говорить, що у відділі черговий зазначив, що “слідчий шукає негідників, тож поки не може прийняти заяву”. Згодом, однак, її прийняли.

Наразі художник має зателефонувати слідчому, щоб дізнатися, чи відкрили провадження. Потерпілий додає, що постійно почувається в небезпеці та побоюється за своє життя. 

Того ж дня, як повідомляють на фейсбук-сторінці ініціативи “Це вільний Поділ”, “люди в масках написали на дверях музичної майстерні “ШООМ” “Смерть лівакам”. Вочевидь, майстерню переплутали з клубом Closer, який розташований поруч. 

В ініціативі вважають, що ті, хто розмалювали ШООМ та напали на Бугайчука, – це ультраправі, які 6 листопада влаштували “рейд” проти кількох закладів на Подолі. Приводом для нього в праворадикальних чатах тоді назвали друге затримання напередодні Бугайчука начебто з наркотиками. Заклади “Хвильовий”, Closer та К41, оголошені мішенями “рейду”, також звинуватили в нібито розповсюдженні наркотиків.

“Напади на заклади готуються під гаслами начебто боротьби з наркоторгівлею. Ми вважаємо такі гасла маніпулятивними, а звинувачення – наклепами. “Хвильовий” ніколи не займався розповсюдженням, продажем чи закликом до вживання наркотичних речовин”, – написали натомість на фейсбук-сторінці “Хвильового”.  

Спершу 6 листопада кілька десятків праворадикалів прийшли до цього бару. Вони намагалися пройти через ворота та кидали через них пакети з білою речовиною. Потім учасники “рейду” вирушили до клубу Closer, однак їх не пропустили через прохідну. Тоді праворадикали кинули до стін будівлі декілька петард.  

Згодом учасники “рейду” повернулися до “Хвильового”, намалювали на будівлі кельтський хрест, популярний серед білих націоналістів, расистів та неонацистів символ, і зайшли на територію закладу. Тут мав розпочатися розважальний захід, але організатори були змушені його перенести. 

Фото: Суспільне

“Поліцейські спокійно супроводжували “кишенькових правих” під час “хрестового походу” та не реагували ні на явно злочинні та хуліганські дії просто перед їхніми очима, ні на десятки дзвінків зі зверненнями про допомогу від людей, заблокованих усередині бару “Хвильовий”, – зазначили на сторінці ініціативи “Це вільний Поділ” у фейсбуку. 

Тут також додали, що шукають для Бугайчука юриста. 

Нагадаємо, що 19 травня на вулиці Кирилівській у Києві вночі правоохоронці побили та декілька годин тримали в кайданках художника Бугайчука. Це сталося через знайдений у художника пакет нібито з наркотичною речовиною, хоча потерпілий заперечував, що це його пакунок. Службове розслідування, яке відбулося згодом, не виявило протиправних дій у поведінці правоохоронців. За два дні після інциденту під будівлею Подільського райвідділку відбулася велелюдна акція проти поліцейського свавілля. Її спричинив напад, а також численні випадки затримань та рейдів, які проводять правоохоронці вже декілька років поспіль на Подолі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter